Ψηλά θέτει τον πήχη των στόχων της η εξορυκτική βιομηχανία, παρά την αρνητική συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Θανάση Κεφάλα, η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία στοχεύει να κρατήσει τη συνεισφορά της στο 3% στο ΑΕΠ, καθώς και να συνεχίσει να στηρίζει τη διατήρηση περίπου 100.000 θέσεων εργασίας

Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση των εξαγωγών σε ποσοστό έως και 10%, χάρη στην έντονη εξωστρέφειά της, όπως αυτή εκφράζεται με την εξαγωγή του 75% των προϊόντων της που πωλούνται σε μεγάλο αριθμό κρατών. Όπως τόνισε, η τρέχουσα κρίση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο ενός κύκλου ευημερίας με ταχύτερη εφαρμογή της ψηφιακής οικονομίας και νέων μορφών εργασίας και παραγωγής στη χώρα μας.

«Στη φετινή χρονιά θα εστιάσουμε στη μείωση των επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση και τη γρήγορη ανάκαμψη του κλάδου σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό διεθνές οικονομικό κλίμα, εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας και υγιεινής για το προσωπικό και τους συνεργάτες μας. Δίνουμε έμφαση σε δράσεις και προτάσεις, νομοθετικές και άλλες, με στόχο τη διασφάλιση της παραγωγικής ικανότητας και της ανταγωνιστικής θέσης μας στο διεθνή στίβο, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή καταγραφή της χαμηλής ζήτησης πρώτων υλών και της συμπίεσης τιμών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΜΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφάλα, «η μεταποίηση συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας με περίπου 8% και είναι η ώρα αυτό το ποσοστό να αυξηθεί σταδιακά τουλάχιστον στο 12%, ώστε να αρχίσει να προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι δυνατότητες υπάρχουν και είναι η ώρα να κινηθούμε αποφασιστικά και να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, με τη μείωση και του μη μισθολογικού βάρους και της φορολογίας των ικανών στελεχών καθώς και τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας».

Ο κ. Κεφάλας αναφέρθηκε επίσης στον βέλτιστο τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την πλευρά της εξορυκτικής βιομηχανίας, καθώς οι εταιρείες του Συνδέσμου απάντησαν στην κρίση, λαμβάνοντας εγκαίρως αποφάσεις για τη διατήρηση των κρίσιμων δραστηριοτήτων της βιομηχανίας, με παράλληλη διασφάλιση της υγείας του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ έλαβαν πρωτοβουλίες, αξιολογώντας τα ρίσκα και εκπονώντας σχέδια διατήρησης της ρευστότητας και της βιωσιμότητας σε καιρούς αβεβαιότητας.

Μεταρρυθμίσεις

Στις προτάσεις του ΣΜΕ, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα τονίστηκε πως «σ’ αυτό το περιβάλλον είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την απονομή δικαιοσύνης και θα ενισχύσουν την ασφάλεια δικαίου, να υποστηριχθεί με απτά μέτρα η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να αποφευχθούν φαινόμενα μετακύλισης του προβλήματος από τη μία επιχείρηση στην άλλη, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου με τη μείωση του κόστους ενέργειας, τον υπολογισμό των αποσβέσεων, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τις χερσαίες μεταφορές».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")