Η «επιστροφή» του ΣΕΒ στη βαριά βιομηχανία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πολλά μηνύματα που σηματοδοτεί η χθεσινή ανάληψη της ηγεσίας του από τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Με την ανάδειξη των νέων οργάνων να γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά του Συνδέσμου μέσω τηλεδιάσκεψης, και τη θέση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής να αναλαμβάνει ως νέο μέλος του Δ.Σ. ο Ευθύμιος Βιδάλης

Η νέα διοίκηση, με σύνθημα «Επιμένουμε. Πετυχαίνουμε. Μαζί», δεν φέρνει απλά τη βιομηχανία στο προσκήνιο, αλλά ταυτόχρονα προτάσσει την ανάγκη για έναν νέο προσανατολισμό του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, στόχος κατά πολύ ευρύτερος, που απαιτεί την επανατοποθέτηση όλων των επιχειρηματικών δυνάμεων με βάση τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αλλά και του περιβάλλοντος αβεβαιότητας που εγκατέστησε η πανδημία, αναφέρθηκε από τον νέο πρόεδρο, ο οποίος παρέλαβε τη σκυτάλη στην ηγεσία του ΣΕΒ από τον Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου επί τρεις συνεχείς θητείες (2014-2020).

Οι «προγραμματικές δηλώσεις» του νέου πρόεδρου του ΣΕΒ επικεντρώθηκαν στο σκέλος που αφορά την ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης του τομέα της μεταποίησης, με την ατζέντα των προτεραιοτήτων στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η διοίκηση να περιλαμβάνει καταρχήν την αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Και, παράλληλα, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που έρχονται ως ευκαιρία για τη διαφοροποίηση του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας. Επίσης, τις νέες προτεραιότητες του ΕΣΠΑ 2021-2027 και τις ανάγκες των επιχειρήσεων στην εποχή μετά την πανδημία.

Οι βασικές προτεραιότητες

Στην παρέμβασή του, ο κ. Παπαλεξόπουλος επικεντρώθηκε, κυρίως, στα εξής θέματα:

* Στην ανάγκη οι επιχειρήσεις να έλθουν πιο κοντά στην κοινωνία και για το πώς μπορεί να χτιστεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά τους, με τις επιχειρήσεις να κάνουν το πρώτο βήμα με διάθεση αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.

* «Αρκετοί αμφισβητούν τη συμβολή των επιχειρήσεων στο κοινό καλό», ανέφερε. «Στον ΣΕΒ θεωρούμε ευθύνη μας την αντιστροφή αυτής της αντίληψης. Όσο εμείς εξελισσόμαστε προς το καλύτερο, τόσο θα δυναμώνει η σχέση με την κοινωνία».

* Στη σημασία που έχει η αύξηση του ειδικού βάρους της εγχώριας βιομηχανίας στο σύνολο της οικονομίας. Στόχος του ΣΕΒ είναι να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα σε 10 χρόνια. Αυτή η αύξηση θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και αν επιτευχθεί ο στόχος θα δημιουργηθούν σταδιακά 550.000 νέες, καλά αμειβόμενες και σταθερές θέσεις εργασίας στη χώρα.

* Σε τρεις πρωταρχικές οριζόντιες προτεραιότητες που οφείλουμε να αγκαλιάσουμε: την ψηφιακή επανάσταση, την ενίσχυση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και την πράσινη ανάπτυξη. Έμφαση δόθηκε στις πρόσθετες πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει ο ΣΕΒ για να υποστηρίξει τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο στοίχημα της αύξησης των εγχώριων και ξένων επενδύσεων, στο οποίο ο ΣΕΒ φιλοδοξεί να συνδράμει ουσιαστικά.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέδειξε, επίσης, «το μεγάλο ζητούμενο της συλλογικότητας, την οποία όποτε κατακτούμε δείχνουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Η παρακαταθήκη της προηγούμενης διοίκησης

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος Θ. Φέσσας δήλωσε υπερήφανος για όσα πέτυχε ο ΣΕΒ την τελευταία εξαετία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι στον ΣΕΒ έκαναν το καθήκον τους. Ο κ. Φέσσας ολοκλήρωσε χθες την τρίτη θητεία του στην προεδρία του ΣΕΒ (2014-2020) και αφήνει πίσω του ένα έργο που χαρακτηρίζεται από τη σθεναρή στήριξη του ορθού λόγου και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, τη διεθνή προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων, τη συμβολή στη διαμόρφωση ενός πιο φιλοεπιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη διεύρυνση του αριθμού των μελών του Συνδέσμου και της συνεργασίας του με τους περιφερειακούς εργοδοτικούς συνδέσμους.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής Αλέξανδρος Χατζόπουλος έκανε τον απολογισμό του έργου για τη χρονιά που πέρασε. Ο κ. Χατζόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής του ΣΕΒ στον δημόσιο διάλογο, με στόχο τη δημιουργία ενός προβλέψιμου, ευέλικτου και ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")