Πάνω από 3,5% ο πληθωρισμός κυρίως λόγω του πετρελαίου

Σε κλοιό ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να έχει εκτιναχθεί το Νοέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2005, πολύ κοντά στο 4%.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πεμ, 6 Δεκεμβρίου 2007 - 00:17


Σε κλοιό ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να έχει εκτιναχθεί το Νοέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2005, πολύ κοντά στο 4%.
Ο επικεφαλής του τμήματος τιμών λιανικής και πληθωρισμού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Ιωάννης Μοσχάκης, δήλωσε στο Thomson Financial News ότι ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ξεπέρασε το 3,5%, από 3,1% τον Οκτώβριο. Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών των καυσίμων διεθνώς, αλλά και σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα. «Η τάση στις τιμές των καυσίμων είναι επίσης ανοδική και το αυξημένο κόστος μεταφορών μετακυλίονται στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών», είπε ο κ. Μοσχάκης.


Ο κ. Ν. Μαγγίνας, αναλυτής του τμήματος στρατηγικής και οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί μεταξύ 3,5% και 3,8%. Μόνο από την άνοδο των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη, ο πληθωρισμός θα επιβαρυνθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ 0,1% επιπλέον θα προσθέσουν οι αυξήσεις τιμών στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και στα τρόφιμα.


Οι τελευταίες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (7% μεσοσταθμικά) και οι αλυσιδωτές ανατιμήσεις που πιθανόν να προκαλέσουν σε άλλα προϊόντα, θα διατηρήσουν ισχυρές τις πληθωριστικές πιέσεις και τον Δεκέμβριο, δεδομένου μάλιστα ότι δεν διαφαίνεται ουσιαστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.


Οι εξελίξεις στις τιμές προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο και κυρίως το ενδεχόμενο να προκαλέσουν ένα πληθωριστικό ντόμινο, με τους εργαζόμενους να πιέζουν για υψηλότερες αυξήσεις. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, την Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin όπου συζητήθηκαν κυρίως οι αβεβαιότητες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και πρώτων υλών και οι πιθανές επιπτώσεις τους στην ευρωπαϊκή οικονομία, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην μπούμε ξανά σε ένα πληθωριστικό σπιράλ, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς αυτοσυγκράτηση τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι το 2008 εκτός της εισοδηματικής πολιτικής στο στενό δημόσιο τομέα, η οποία θα είναι σφιχτή, με αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας τόσο στις ΔΕΚΟ όσο και στον ιδιωτικό τομέα.