7 «Μνηστήρες» Διεκδικούν το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας - Στο Χαρτοφυλάκιο Περιλαμβάνεται το 100% της Αέριο Αττικής

7 «Μνηστήρες» Διεκδικούν το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας - Στο Χαρτοφυλάκιο Περιλαμβάνεται το 100% της Αέριο Αττικής
Του Κώστα Δεληγιάννη*
Τετ, 17 Ιουνίου 2020 - 12:15

Επτά επενδυτικά σχήματα προκρίθηκαν στη β' φάση του διαγωνισμού για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς -όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ- πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στο στάδιο υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Στους «μνηστήρες» που προκρίνονται στην επόμενη φάση περιλαμβάνονται όλες οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο εμπορίας της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

 

 

 

Έτσι, συνεχίζουν στη διαδικασία η κοινοπραξία ΕΛΠΕ και Edison, η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το κοινοπρακτικό σχήμα Motor Oil - ΔΕΗ και η Gas Limited του ομίλου Κοπελούζου.

Από τις εταιρείες του εξωτερικού που είχαν δώσει το «παρών» στην α' φάση, στη λίστα των προεπιλεγέντων επενδυτών του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται ο ολλανδικός κολοσσός Shell και η Met Holding της Met Group, εταιρείας με έδρα στην Ελβετία και δραστηριότητες στο φυσικό αέριο, στον ηλεκτρισμό και στο πετρέλαιο, με έμφαση στη χονδρική πώληση commodities, καθώς και στις ενεργειακές υποδομές και τα βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία. Αντίθετα, στην επόμενη φάση δεν συνεχίζουν οι PowerGlobe από το Κατάρ και η ολλανδική Vitol, οι οποίες είχαν υποβάλει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Αίθουσα τεκμηρίωσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν σχετική σύμβαση εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της β' φάσης του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room - VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έτσι στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προέκυψε από την υφιστάμενη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, μετά τη μερική απόσχιση των κλάδων υποδομών και διεθνών έργων. Έτσι, στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν παραμείνει μεταξύ άλλων η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην Αέριο Αττικής (100%), καθώς και τα διακρατικά συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου (με τις Gazprom, Sonatrach και Botas). Επίσης, υπό την κυριότητά της βρίσκεται το μετοχικό μερίδιο (20%) που απέκτησε πρόσφατα η ΔΕΠΑ από την Gastrade, φορέα υλοποίησης του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, όπως επίσης και η δέσμευση δυναμικότητας στην εν λόγω υποδομή, αλλά και τον αγωγό IGB.

Ποσοστό ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ συμμετέχουν από κοινού στον διαγωνισμό με την ιταλική Edison για την απόκτηση του υπόλοιπου 65% του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου για τη διεκδίκηση του 100% των εμπορικών δραστηριοτήτων της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Από την άλλη πλευρά, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει πρόνοια για τη δυνατότητα πλήρους αποχώρησης των Ελληνικών Πετρελαίων στην περίπτωση που δεν πλειοδοτήσουν για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την εκχώρηση του 35% που κατέχουν στον επενδυτή ο οποίος θα πλειοδοτήσει. Έτσι, στην περίπτωση που δεν επικρατήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στον διαγωνισμό και ενεργοποιηθεί η αγοραπωλησία και του 35%, τότε για το συγκεκριμένο ποσοστό ο προτιμητέος επενδυτής θα καταβάλει ανά μετοχή τίμημα 10% χαμηλότερο από την προσφορά του για τις μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ.

*(Από τη Ναυτεμπορική)