Η απόφαση του Οργανισμού προκάλεσε νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα 91 δολάρια. Αμετάβλητο στα 27,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως αποφάσισε χθες ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει προς το παρόν το επίσημο πλαφόν παραγωγής του, πυροδοτώντας νέο άλμα των τιμών στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές.

Η απόφαση του Οργανισμού προκάλεσε νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα 91 δολάρια. Αμετάβλητο στα 27,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως αποφάσισε χθες ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει προς το παρόν το επίσημο πλαφόν παραγωγής του, πυροδοτώντας νέο άλμα των τιμών στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές. Από το Αμπού Ντάμπι, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδός του, το καρτέλ αιτιολόγησε την απόφαση επικαλούμενο υπερεπάρκεια της προσφοράς αργού ώστε να καλυφθεί η χειμερινή ζήτηση, μετά την αύξηση της παραγωγής στην οποία προχώρησε τον Σεπτέμβριο. Και ο γενικός γραμματέας του, Αμπντουλάχ αλ-Μπαντρί, τόνισε ότι ακριβώς χάρις σε αυτή την υπερεπάρκεια, «δεν υπάρχει λόγος να εκτιναχθούν οι τιμές στα 100 δολάρια».


Ο ΟΠΕΚ θα συζητήσει ξανά εκτάκτως το θέμα του πλαφόν την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η χθεσινή εξέλιξη προκάλεσε νέα εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού» κατά 2 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου έφθασε ώς και τα 91,91 δολάρια, ενώ εκείνη του αργού της Νέας Υόρκης διαμορφωνόταν πάνω από τα 90 δολάρια.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, η χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ θα δράσει καταλυτικά για την εκτίναξη των τιμών σε νέα ιστορικά ρεκόρ, «με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρετικά αρνητικές οικονομικές εξελίξεις». Οι τιμές έχουν αυξηθεί περίπου 40% από τον Αύγουστο, ενισχυμένες από το ασθενές δολάριο, την κερδοσκοπία και την αβεβαιότητα που επεσήμανε και πάλι χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας για την επάρκεια των πετρελαϊκών αποθεμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ επανέλαβε χθες την πάγια άποψη του καρτέλ ότι «η αγορά δεν ελέγχεται από την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά από τους κερδοσκόπους που θεωρούν το πετρέλαιο στοιχείο ενεργητικού». Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χθεσινή απόφαση είναι ενδεικτική «της ανησυχίας του ΟΠΕΚ για την πορεία της ζήτησης και της επιθυμίας του να μην πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο». Οσο για την εξασθένηση του δολαρίου, κρίνεται ότι «τοποθέτησε υψηλότερα τον πήχυ σε ό,τι αφορά τις τιμές που προσδοκά το καρτέλ». Η προσοχή, πλέον, στρέφεται στα εβδομαδιαία οικονομικά στοιχεία και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, την ερχόμενη εβδομάδα, όπου διαφαίνεται προοπτική μείωσης των επιτοκίων από το σημερινό 4,5%, κάτι που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ενεργειακή ζήτηση στη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου του κόσμου. Χθες, πάντως, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε κατακόρυφη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, της τάξης των 8 εκατ. βαρελιών, την εβδομάδα που πέρασε, έναντι προβλέψεων περί μείωσης κατά 800.000 βαρέλια. Αντιθέτως, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 4 εκατ. βαρέλια και προϊόντων διύλισης κατά 1,4 εκατ. βαρέλια. Το ανακοινωθέν συνέβαλε στη μερική υποχώρηση των τιμών.