Σήμερα στην Αίγυπτο μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μαζί με τον υπουργό μεταβαίνει στο Κάιρο όλη η ελληνική τεχνική ομάδα για να συζητήσουν το θέμα της διαπραγμάτευσης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.

Όπως ανέφερε ο Ν. Δένδιας «η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, αμφισβητώντας, λόγω και έργω, την εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπληρώνοντας πως, «η παραβατική της συμπεριφορά τη φέρνει, κατ' επέκταση, αντιμέτωπη με την ΕΕ, στην οποία, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, επιθυμεί ακόμη να ενταχθεί».

Πάντως η Αθήνα εκτιμά ότι μια πιθανή συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο θα άλλαζε ουσιαστικά τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατ. Μεσόγειο και θα αφαιρούσε επιχειρήματα από τον Ερντογάν.

Μια ταχεία συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με το Κάιρο θα άφηνε την Αγκυρα χωρίς την προκάλυψη διεθνούς νομιμότητας που της προσφέρει το «μνημόνιο» που συνυπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης τον περασμένο Δεκέμβριο.