Στ. Πέτσας: Στήριξη της Πραγματικής Οικονομίας για να Κρατηθεί Αλώβητος ο Παραγωγικός Ιστός

Στ. Πέτσας: Στήριξη της Πραγματικής Οικονομίας για να Κρατηθεί Αλώβητος ο Παραγωγικός Ιστός
energia.gr
Δευ, 22 Ιουνίου 2020 - 13:59

«Η χώρα ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα της στην πορεία για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Την 1η Ιουλίου ανοίγουν για πτήσεις από το εξωτερικό όλα τα αεροδρόμια της χώρας και είμαστε καθόλα έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες μας. Διεκδικούμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια σαφώς μικρότερη πίτα και στέλνουμε μήνυμα για ένα ευχάριστο καλοκαίρι σε μια ασφαλή χώρα», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Πέτσας  κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών  και των ανταποκριτών ξένου τύπου αναφερόμενος στις προσπάθειες για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνήλθε με τηλεδιάσκεψη την περασμένη Παρασκευή και δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα. Όπως είπε ο Στ. Πέτσας, «το βασικό θέμα που απασχολεί τις ευρωπαϊκές ηγεσίες -η έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης- παραπέμφθηκε στην επόμενη Σύνοδο που θα γίνει στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας. 
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και ζήτησε να διατηρηθούν ως έχουν το ύψος του συνολικού ποσού, η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων, αλλά και η κλείδα κατανομής. Υπογράμμισε ότι «οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», τόνισε ότι  «έχουμε ραντεβού με την ιστορία» και προειδοποίησε πως εάν η ευρωπαϊκή αντίδραση δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται, θα φέρουν στην Ευρώπη  κοινωνική αναταραχή και άνοδο του λαϊκισμού».

Μιλώντας για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Κυβέρνηση εντείνει την προσπάθεια, με στόχο να κρατηθεί αλώβητος ο παραγωγικός ιστός και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, έτσι ώστε όλοι μαζί να βρεθούμε, το συντομότερο δυνατό, όρθιοι στο δρόμο της ανάκαμψης. Ανάμεσα στα εργαλεία που προσφέρονται την ώρα αυτή ή καταρτίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα επισημαίνονται:
1ον. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση -που ήδη ολοκληρώθηκε- συμμετείχαν 52.494 επιχειρήσεις που έλαβαν συνολικά 602 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστό 94% οι επιχειρήσεις που ενισχύονται από το πρόγραμμα έχουν μέχρι 20 εργαζόμενους, είναι δηλαδή κυρίως μικρές επιχειρήσεις.
Το 86%  του συνόλου έχουν από 1 έως 50 εργαζόμενους και πήραν το 80% των πόρων που διατέθηκαν. Στη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, πρόκειται να διατεθεί   1,4 δισ. ευρώ και να ενισχυθεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι ήδη μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ,  έχουν κάνει ήδη αίτηση περίπου 47.000 επιχειρήσεις 
2ον. Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Ήδη -όπως ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Τράπεζα- έχουν εγκριθεί και προωθηθεί στις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ. Καλούνται τώρα οι τράπεζες να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και την εκταμίευση των ποσών. Είναι προς το συμφέρον τους και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.
3ον. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου. Παρέχει εγγύηση, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης και πρόκειται να στηρίξει νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ. 
4ον. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, που ήδη βρίσκεται στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Με το  νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Στόχος είναι να ενισχυθούν όσοι βρίσκονται στο ξεκίνημα της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Δικαιούχοι θα είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είτε θέλουν να προχωρήσουν στη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, είτε ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε θέλουν να εκπαιδευτούν για να μπουν στην αγορά εργασίας. Δικαιούχοι θα είναι επίσης τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
5ον: Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία. Η έκπτωση αυτή επεκτείνεται, με το ίδιο νομοσχέδιο,  και για τον Ιούνιο. 
6ον. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις, όλους τους μήνες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Στη διευκόλυνση αυτή προστίθεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η αποπληρωμή των οφειλών αυτών θα ξεκινήσει το 2021 και μπορεί να γίνεται είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, γύρω στο 2,5%, πολύ λιγότερο από το μισό αυτού που ισχύει σήμερα για τις 24 δόσεις.
7ον. Η επιδότηση του επιτοκίου όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
8ον. Η μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, την οποία ήδη επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, και, σε κάθε περίπτωση, θα είναι γενναία».