Συμφωνία υπεγράφη για τη συμπαραγωγή της κορβέτας τύπου «Θεμιστοκλής», μεταξύ της εταιρείας των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου (ONEX Neorion Shipyards) και της ισραηλινής ναυπηγικής εταιρείας Israel Shipyards Ltd, μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ναυπήγησης στην Ανατολική Μεσόγειο

και συνεργάτη των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών στον τομέα των σύγχρονων οπλικών συστημάτων για το πολεμικό ναυτικό.
Η υπογραφή συμφωνίας έγινε στις 16 Ιουνίου και αποτελεί το πρώτο αποτέλεσμα της συνάψεως συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών στις 30 Ιανουαρίου, με αντικείμενο την συμπαραγωγή και συνανάπτυξη ναυτικών μονάδων.

Η ναυπήγηση της κορβέτας ισραηλινής σχεδιάσεως θα γίνει στα Ναυπηγεία Σύρου, ενώ μέρος του εξοπλισμού και των ειδικών συστημάτων του πλοίου θα παραχθεί στο Ισραήλ με βάση τις συμφωνίες μεταφοράς τεχνογνωσίας της Israel Shipyards Ltd με εταιρείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Ο νέος σχεδιασμός της κορβέτας «Θεμιστοκλής» συνδυάζει την τεχνογνωσία της ελληνικής, ισραηλινής και αμερικανικής βιομηχανίας, και την επόμενη γενιά λειτουργικών προδιαγραφών στο μέλλον του ναυτικού πόλεμου.

Πρόκειται για ένα σκάφος πολλαπλών χρήσεων με μήκος 72 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 800 τόνων. Η κορβέτα Θεμιστοκλής μπορεί επίσης να φτάσει ταχύτητα πάνω από 30 ναυτικούς  κόμβους (kn). Μπορεί να υποστηρίξει ένα μεσαίου μεγέθους ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας,ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μονάδες ειδικών δυνάμεων (μέχρι 20 άτομα).

Υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα

Η κορβέτα «Θεμιστοκλής» περιλαμβάνει τελευταίας τεχνολογίας όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις ειδικές απαιτήσεις των πελατών. Μάλιστα, αντιπροσωπευτικό βίντεο της σχεδιάσεως, δείχνει δυνατότητα επιλογής για εγκατάσταση εκτοξευτή βλημάτων επιφανείας-αέρος βραχέως βεληνεκούς, κατηγορίας Stinger ή Μistral ενώ αναφορά γίνεται και σε πυραύλους αντιπυραυλικής αμύνης, που παραπέμπει σε συστήματα κατηγορίας RAM, όπως το ισραηλινό C-Dome με βλήματα Tamir.

Δείτε τα χαρακτηριστικά της κορβέτας εδώ