Επίθεση Τιμοσένκο στη Ρωσία για τις τιμές του αερίου

ΚΙΕΒΟ: Ταραγμένες θα παραμείνουν οι σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας καθώς η ρωσική κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση των τιμών για το φυσικό αέριο, με το οποίο προμηθεύει την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.
TO BHMA
Πεμ, 6 Δεκεμβρίου 2007 - 05:47

ΚΙΕΒΟ: Ταραγμένες θα παραμείνουν οι σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας καθώς η ρωσική κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση των τιμών για το φυσικό αέριο, με το οποίο προμηθεύει την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Η εν αναμονή πρωθυπουργός Γιούλα Τιμοσένκο, γνωστή για τη διαμάχη της με το Κρεμλίνο, κλιμάκωσε χθες την ένταση.

Η ωραία Γιούλια, η οποία καταζητείται στη Ρωσία για υποθέσεις διαφθοράς από τότε που διηύθυνε την ουκρανική επιχείρηση φυσικού αερίου, επέκρινε την «ανεγκέφαλη πολιτική» της Ρωσίας στο θέμα του αερίου.

 Η Ουκρανία θα πληρώσει το 2008 αύξηση 38% για το αέριο που θα εισάγει από τον ρωσικό γίγαντα Gazprom.

H κυρία Τιμοσένκο απέδωσε στη «διαφθορά» τη νέα αύξηση τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου, που πλέον πωλείται στην Ουκρανία στα 180 δολάρια για τα 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ ως τώρα ήταν στα 130 δολάρια. «Αυτή η τιμή δε στηρίζεται στη λογική, αλλά στη διαφθορά» είπε.

 Η Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία έχει ασκήσει πρωθυπουργικά καθήκοντα και μετά την «Πορτοκαλή Επανάσταση» του 2004, πρωτοστάτησε στους αγώνες για την ανατροπή της τότε φιλορωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία.

Οι σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία είναι κρίσιμες για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Κατά την προηγούμενη κρίση της Ρωσίας- Ουκρανίας για τις τιμές των καυσίμων δημιουργήθηκαν σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες επηρέασαν τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.