Ολοκληρώθηκε χθες το πρώτο βήμα της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών που σχεδιάζει η ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το Δ.Σ. της επιχείρησης ενέκρινε τη συμφωνία με την JP Morgan

Η συμφωνία αφορά το πρώτο «πακέτο» οφειλών που πρόκειται να τιτλοποιήσει η εταιρεία, οι οποίες έχουν καταστεί υπερήμερες έως και 60 ημέρες. Το ύψος των οφειλών αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η JP Morgan υπέβαλε την καλύτερη προσφορά, με τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ να εκτιμώνται σε 200-250 εκατ. ευρώ, έναντι ενός επιτοκίου 3,5%.

Για την τιτλοποίηση, οι οφειλές εισφέρθηκαν σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι η ΔΕΗ. Το SPV θα αντλήσει το ποσό της συναλλαγής από την JP Morgan και θα το μεταφέρει στη μητρική εταιρεία, παρέχοντας ως εγγύηση τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θα αποπληρώνεται από την εταιρεία ειδικού σκοπού με το επιτόκιο που «κλείδωσε» μέσω της συμφωνίας, από τα ποσά που θα συγκεντρώνονται με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κατά συνέπεια, καθώς τα χρέη δεν πωλούνται αλλά αξιοποιούνται ως εγγύηση, η διεκδίκηση και η είσπραξή τους θα συνεχίσει να γίνεται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ, καθώς και τα δικηγορικά γραφεία όπως και την κοινοπραξία που έχει προσλάβει γι’ αυτόν τον σκοπό.

Δεύτερο «πακέτο»

Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και με το δεύτερο «πακέτο» ανεξόφλητων λογαριασμών που σχεδιάζει η ΔΕΗ να τιτλοποιήσει, και οι οποίοι έχουν καταστεί υπερήμεροι από 90 ημέρες και άνω. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο αυτό βήμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές φθινοπώρου. Με δεδομένο πάντως ότι η είσπραξη των οφειλών του συγκεκριμένου «πακέτου» είναι πιο επισφαλής, εκτιμάται πως η συμφωνία που θα πετύχει η επιχείρηση θα έχει λιγότερο ευνοϊκούς όρους.

Η τιτλοποίηση εντάσσεται στα μέτρα της επιχείρησης για τη βελτίωση της ρευστότητάς της, ενώ έρχεται λίγο μετά την άρση του καθολικού lockdown, το οποίο όπως είναι φυσικό επηρέασε αρνητικά τα διαθέσιμα κεφάλαια κίνησης όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Βασικοί λόγοι ήταν η επιβράδυνση των εισπράξεων, και σε δεύτερο βαθμό η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, αν και η ανεισπραξιμότητα της ΔΕΗ κατά τη χρονική περίοδο εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της πανδημίας περιορίστηκε στο 10%, διαψεύδοντας τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει πιστωτική γραμμή ύψους 160 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με το εν λόγω δάνειο να παρέχεται για τη χρηματοδότησή της σε κεφάλαια κίνησης, λόγω της κρίσης που προκάλεσε στην Ελλάδα ο κορονοϊός. Η χρηματοδότηση είναι διάρκειας 2 ετών, χωρίς εξασφαλίσεις.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 24/06/2020)