Με έξαρση λαθρεμπορίου και νέο ράλι τιμών απειλούν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και βάλλουν κατά της κυβέρνησης, που προωθεί την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά μόνο για τους εμπόρους

Με έξαρση λαθρεμπορίου και νέο ράλι τιμών απειλούν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και βάλλουν κατά της κυβέρνησης, που προωθεί την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά μόνο για τους εμπόρους.

Τη νέα τροπή που παίρνει η υπόθεση του πετρελαίου προφανώς την αγνοούσαν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, όταν έβλεπαν «συμμάχους» στα πρόσωπα των εμπόρων καυσίμων. Μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Καραγεώργη Σερβίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εισέπραξε ένα επίσημο «όχι» του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) στα σχέδια που απεργάζονταν εδώ και μήνες.

Τα μέλη του ΣΕΠΠΕ ανοίγουν «μέτωπο» με την κυβέρνηση και ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα εξίσωσης του ΕΦΚ στα πετρέλαια μόνο για τους εμπόρους. Και απειλούν εμμέσως ότι η διεκπεραίωση του νέου συστήματος από τα πρατήρια, με απεμπλοκή του καταναλωτή, «δεν θα αποτρέψει το λαθρεμπόριο. Αντιθέτως, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως το ενθαρρύνει κιόλας», για να εξηγήσουν πως «από τη στιγμή που ο τελικός καταναλωτής δεν θα εμπλέκεται στη διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ και το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται στη φθηνή τιμή, ουσιαστικά παραμένει το σημερινό καθεστώς και εξακολουθεί να υπάρχει κίνητρο για λαθρεμπορία», δηλαδή εμπόριο πλαστών και εικονικών τιμολογίων, με μοίρασμα του επιστρεφόμενου φόρου ακόμα και μεταξύ πωλητή και αγοραστή.

Μετακύλιση του κόστους στον καταναλωτή

Οι απειλές τους επεκτείνονται και σε μετακύλιση του κόστους στον καταναλωτή, δηλαδή νέες υψηλότερες τιμές (πέραν της σημερινής κερδοσκοπίας και του ράλι τιμών σε διεθνές επίπεδο), που θα προκαλέσουν τόσο το γραφειοκρατικό και ακριβό σύστημα παρακολούθησης των τιμολογίων όσο και η αύξηση του κεφαλαίου κίνησης και του χρηματοοικονομικού κόστους στον κλάδο (προκαταβολή υψηλότερου ΕΦΚ).

Σύμφωνα με το σχέδιο που απεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, ο έμπορος θα αγοράζει το πετρέλαιο θέρμανσης στην ίδια τιμή με το κίνησης και θα το πουλάει στον καταναλωτή σε μειωμένη τιμή, εισπράττοντας τη διαφορά (ο πρατηριούχος) από το Δημόσιο! Ο Σύνδεσμος προσάπτει στην κυβέρνηση παγκόσμια πρωτοτυπία και αντιπροτείνει να πωλείται το πετρέλαιο σε μια ενιαία τιμή, κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο το κίνησης και το θέρμανσης, με καταβολή επιδόματος στους καταναλωτές. Το σχέδιο του ενιαίου φόρου, πάντως, συνεχίζει να έχει αρκετούς υποστηρικτές στο οικονομικό επιτελείο.

Την ενιαία υψηλή τιμή φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση στην περίπτωση του αγροτικού πετρελαίου, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση της ΠΑΣΕΓΕΣ με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Με τη σύμφωνη γνώμη των αγροτών θα αγοράζουν πετρέλαιο κίνησης στο 1 ευρώ το λίτρο (από 70-80 λεπτά το αγροτικό) και θα τους επιστρέφεται η διαφορά. Το ύψος της επιστροφής (η ΠΑΣΕΓΕΣ διεκδικεί 170 εκατ. ευρώ για το 2008) θα προσδιοριστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ βάσει του μεγέθους και του είδους των εκμεταλλεύσεων.