Σθεναρή η αντίσταση της οικονομίας στην εκτίναξη πετρελαίου - εμπορευμάτων

Ισχυρές αντιστάσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης στην εκτίναξη των τιμών εμπορευμάτων και πετρελαίου διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ. Οι επιπτώσεις από τη ραγδαία άνοδο των τιμών του αργού από την άνοιξη κρίνονται αμελητέες κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς και εκείνες από την περαιτέρω ενίσχυση στις τιμές των μετάλλων και των αγροτικών εμπορευμάτων, οι οποίες αυξάνονται σταθερά την τελευταία διετία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Παρ, 7 Δεκεμβρίου 2007 - 00:10


Ισχυρές αντιστάσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης στην εκτίναξη των τιμών εμπορευμάτων και πετρελαίου διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ. Οι επιπτώσεις από τη ραγδαία άνοδο των τιμών του αργού από την άνοιξη κρίνονται αμελητέες κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς και εκείνες από την περαιτέρω ενίσχυση στις τιμές των μετάλλων και των αγροτικών εμπορευμάτων, οι οποίες αυξάνονται σταθερά την τελευταία διετία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, οι βασικοί οικονομικοί δείκτες μαρτυρούν ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο, αλλά και στο άμεσο μέλλον, η περαιτέρω ενίσχυση των τιμών πολύ πιθανό να γίνει αισθητή στην ανάπτυξη των χωρών-μελών του, ελέω και των αναδυόμενων οικονομιών όπου η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται.


Την άποψη ότι το ακριβό πετρέλαιο δεν θα αποτελέσει σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη των καταναλωτριών χωρών συμμερίζονται και πολλές χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, ο οποίος πάντως αναμένεται να αποκομίσει φέτος έσοδα 658 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές αργού. Χθες, πάντως, οι τιμές εκτινάχθηκαν και πάλι πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι, ανακτώντας τα κέρδη που απώλεσαν μετά την προχθεσινή ανακοίνωση περί δραστικής αύξησης των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης στις ΗΠΑ, μετά την έκκληση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, προς την Ευρώπη και τη Ρωσία να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς το Ιράν για αποσαφήνιση των προθέσεων σχετικά με τα πυρηνικά του προγράμματα. Εχοντας προηγουμένως υποχωρήσει κάτω από τα 86 δολάρια, η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης διαμορφωνόταν στα 88,19 δολάρια το βαρέλι τις απογευματινές ώρες, ενώ εκείνη του Brent στο Λονδίνο έφθανε την ίδια ώρα στα 88,77 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά προφανώς προεξοφλεί ότι η προσφορά πετρελαίου θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες στις αρχές του 2008, ενώ η ζήτηση θα δεχθεί πλήγμα από τη διαφαινόμενη κάμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, υπ’ αριθμόν 1 καταναλώτριας χώρας του κόσμου.