Βαθιά, αλλά εντός προβλέψεων, στο 15%-16%, αναμένεται να είναι η ύφεση του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και με την Εθνική Τράπεζα. Ετσι, στο σύνολο της χρονιάς εκτιμάται ύφεση 7,5%-8%. Ωστόσο, προβλήματα αναδεικνύονται σε επίπεδο κλάδων, όπως η εστίαση και περιοχών, όπως τα νησιά, καθώς η ανάκαμψη, μετά το άνοιγμα της οικονομίας, προβάλλει άνιση.

Το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 16% το δεύτερο τρίμηνο, είπε χθες ο κ. Σταϊκούρας στο Protothema FM, προσθέτοντας ότι το ποσοστό αυτό έχει ενσωματωθεί στην πρόβλεψη της κυβέρνησης για ύφεση μέχρι 8%.

Η Εθνική εκτίμησε ότι τον Απρίλιο, όταν υπήρχε πλήρες lockdown, η ύφεση ήταν 21% σε ετήσια βάση, ενώ τον Μάιο, όταν άρχισαν να ανοίγουν οι επιχειρήσεις, επιβραδύνθηκε στο 10% και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου –με περιορισμένη, πάντως, ενσωμάτωση των δεικτών που σχετίζονται με τουριστικές επιχειρήσεις– η επιβράδυνση συνεχίστηκε και η ύφεση διαμορφώθηκε στο 4,7%. Τα δεδομένα αυτά, αναφέρει η ανάλυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας) μεταφράζονται σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 12% το δεύτερο τρίμηνο.

Με βάση άλλη μεθοδολογία, εξάλλου, που χρησιμοποίησαν οι αναλυτές της τράπεζας, προκύπτει ύφεση περίπου 15% για το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Το δεύτερο εξάμηνο η ύφεση προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7%, σύμφωνα με την Εθνική (11,6% το τρίτο τρίμηνο και 2,4% το τελευταίο). Ετσι, ο μέσος όρος της χρονιάς προκύπτει στο 7,5%, όπως ήταν και η προηγούμενη πρόβλεψη της τράπεζας. «Για το 2021 προβλέπει ανάκαμψη 5,1%».

Ενώ όμως τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν έχουν ξεφύγει από τις προβλέψεις, σε επίπεδο επιμέρους κλάδων επικρατεί ανησυχία, καθώς ο μέσος όρος συγκαλύπτει προβληματικές καταστάσεις. Ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε χθες ότι υπάρχει πρόβλημα με την εστίαση και είπε ότι «είμαστε εδώ να αντιδράσουμε με πιο στοχευμένες ενέργειες», ενώ για τον τουρισμό είπε ότι «στα νησιά δεν υφίσταται, ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα», αλλά «είμαστε εδώ να τα δούμε όλα». Μίλησε για ενδεχόμενο διεύρυνσης του προγράμματος «Συν-Εργασία» σε άλλους κλάδους και στα νησιά, καθώς και για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κοινωνικού τουρισμού.

«Υπάρχουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας που έχουν πάρει μπρος, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που πηγαίνουν καλύτερα και περιοχές που δεν έχουν πάρει φόρα ακόμα όπως τα νησιά», είπε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, οι εξαγωγές υπηρεσιών (βασικά τουρισμός) εμφανίζουν μείωση 92% το δεύτερο τρίμηνο, 63% το τρίτο τρίμηνο και 36% το τέταρτο τρίμηνο. Ανισότητα στον βαθμό ανάκαμψης, αν και σε διαφορετική κλίμακα, παρατηρείται και στο εξωτερικό. Η τεχνολογία ανακάμπτει γρήγορα, ενώ η μεταποίηση που στηρίζεται σε αλυσίδες προσφοράς όχι.

Μέχρι χθες το πρωί, εξάλλου, 118.000 είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, φάση 2. Η προθεσμία λήγει αύριο και ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι 7-10 Ιουλίου θα γίνουν οι πληρωμές. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα προγράμματα στήριξης θα συνεχιστούν για ειδικές περιπτώσεις και κλάδους, όπως ο πολιτισμός, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να αρχίσει να εισπράττει και κάποια έσοδα το κράτος από το τέλος Ιουλίου, γι’ αυτό και δεν μετατέθηκε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Προέβλεψε, επίσης, σημαντική πρόοδο στις επόμενες 2-3 εβδομάδες στην ανταπόκριση του τραπεζικού συστήματος και την κατανομή πόρων στην πραγματική οικονομία.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 37,5 δισ. ευρώ, έναντι 36,5 δισ. στις αρχές της κρίσης, είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι θα είναι αρκετά για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις ανάγκες ακόμη και ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊου. Ο λόγος που όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά και αυξήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα είναι οι δύο έξοδοι στις αγορές και η αύξηση των εκδόσεων εντόκων, που πρόσθεσαν ρευστότητα 7 δισ. ευρώ. Ιούνιο και Ιούλιο δεν θα βγούμε στις αγορές και μοιραία θα μειωθούν τα διαθέσιμα είπε ο κ. Σταϊκούρας, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εξάλλου, προς το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έρθουν και τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια.

*(Από την Καθημερινή)