«Καμπανάκι» για το Κόστος της Απολιγνιτοποίησης-Μεταβατικά Μέτρα Ζητά το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ

«Καμπανάκι» για το Κόστος της Απολιγνιτοποίησης-Μεταβατικά Μέτρα Ζητά το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ
energia.gr
Τετ, 1 Ιουλίου 2020 - 13:03

Δραματικές συνέπειες διαβλέπει για τη Δυτική Μακεδονία το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε ερευνητικό του κείμενο, στην περίπτωση που η απόσυρση των μονάδων της ΔΕΗ δεν συνοδευτεί με τη λήψη κατάλληλων μέτρων ή με την εφαρμογή ενός κακοσχεδιασμένου προγράμματος μετάβασης, που θα λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες της περιοχής.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας προέρχεται από την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, ενώ ήδη αποτελεί μια περιφέρεια τουλάχιστον δεύτερης ταχύτητας, όπως μαρτυρούν η γήρανση του πληθυσμού της (13,74% κάτω 14 ετών έναντι 14,37% στην υπόλοιπη Ελλάδα), το χαμηλό μορφωτικό του επίπεδο (ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχει πάει καθόλου σχολείο ή έχει παρακολουθήσει μόνο λίγες τάξεις του δημοτικού) και η υψηλή ανεργία, που το 2018 υπερέβαινε το 27% όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν 19,3%.

Όπως προσθέτει το Ινστιτούτο, η απολιγνιτοποίηση απειλεί να οδηγήσει στην ανεργία άμεσα 9.469 άτομα (10,81% των εργαζομένων) και 5.667 (6,47%) ακόμη που εργάζονται στις αλυσίδες αξίας γύρω από τη λιγνιτική παραγωγή. Επιπλέον θα επηρεαστούν 35.388 εργαζόμενοι (40,38%) που δουλεύουν σε δραστηριότητες οι οποίες εξαρτώνται από το εισόδημα που παράγεται στην εξόρυξη λιγνιτών.

Συνυπολογίζοντας όλες τις κατηγορίες της απασχόλησης (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι με και χωρίς προσωπικό και συμβοηθούντα μέλη) η απολιγνιτοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας άμεσα θα πλήξει 13.097 θέσεις και έμμεσα 7.840 θέσεις απασχόλησης. Μείωση δε θα υποστεί το εισόδημα 48.929 θέσεων απασχόλησης.

(Από τη Ναυτεμπορική)