Μείωση παραγωγής από την StatoilHydro

H νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία StatoilHydro ανακοίνωσε ότι οι επισκευές πετρελαϊκών πεδίων θα την εξαναγκάσουν να μην πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για φέτος, όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, μειώνοντας την ανάπτυξη το 2008, ενώ το κόστος αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δευ, 10 Δεκεμβρίου 2007 - 00:22

H νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία StatoilHydro ανακοίνωσε ότι οι επισκευές πετρελαϊκών πεδίων θα την εξαναγκάσουν να μην πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για φέτος, όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, μειώνοντας την ανάπτυξη το 2008, ενώ το κόστος αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Αποτέλεσμα ήταν η τιμή της μετοχής της να υποχωρήσει κατά 10%.


Η εκτίμηση για μειωμένη παραγωγή και υψηλότερο κόστος αντανακλούν μία ευρεία τάση που επικρατεί στον κλάδο, για μείωση ή σχεδόν «πάγωμα» της παραγωγής, και αυξημένο πληθωρισμό κόστους, όπου οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους στη διύλιση εμποδίζουν την πολύ μεγάλη μείωση των κερδών στις πετρελαϊκές εταιρείες. Ενα μήνα μετά την επιβεβαίωση των στόχων της για το 2007, η StatoilHydro ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της θα είναι «ελαφρώς χαμηλότερη» από το 1,735 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, που ισοδυναμούν με τον ημερήσιο στόχο της(boed).


Προβλέψεις


Η παραγωγή το 2008 θα αυξηθεί σε 1,75 εκατομμύρια boed, χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις των αναλυτών για ανάπτυξη κατά 8% έως 10% το 2008. «Ό όγκος παραγωγής είναι χαμηλότερος, αλλά το επενδυτικό κόστος καθώς και το κόστος έρευνας είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο», σχολίασε ο Κζέτιλ Μπάκεν της Fondfinace.


Η εταιρεία υπολογίζει ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2008 θα ανέλθουν σε 75 δισ. κορόνες (13,57 δισ. δολάρια), από 65 δισ. το 2007, και τοποθετεί το κόστος έρευνας το 2008 σε 18 δισ. κορόνες.