Σταμάτησε την Πώληση Αργού σε Δολάρια το Ιράν

Καμία πετρελαϊκή συναλλαγή της Τεχεράνης δεν γίνεται πλέον σε αμερικανικά δολάρια, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο ιρανικό υπουργείο. Η ιρανική κυβέρνηση, που έρχεται αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, είχε ανακοινώσει από το Μάρτιο του περασμένου έτους ότι θα αρχίσει να αντικαθιστά το δολάριο ως νόμισμα πληρωμής των εξαγωγών πετρελαίου.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευ, 10 Δεκεμβρίου 2007 - 00:42

Καμία πετρελαϊκή συναλλαγή της Τεχεράνης δεν γίνεται πλέον σε αμερικανικά δολάρια, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο ιρανικό υπουργείο. Η ιρανική κυβέρνηση, που έρχεται αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, είχε ανακοινώσει από το Μάρτιο του περασμένου έτους ότι θα αρχίσει να αντικαθιστά το δολάριο ως νόμισμα πληρωμής των εξαγωγών πετρελαίου. Η διαδικασία αυτή άρχισε άμεσα και προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς.

Πριν από δύο μήνες ανακοινώθηκε ότι μόλις το 15% των πληρωμών διενεργούνται στο αμερικανικό νόμισμα, ενώ το Σάββατο ο υπουργός Πετρελαίου γνωστοποίησε ότι πλέον δεν χρησιμοποιείται καθόλου.

«Σήμερα η πώληση πετρελαίου σε δολάρια έχει σταματήσει τελείως, σε εφαρμογή της πολιτικής μας για πώληση αργού σε άλλα νομίσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ο Γκολάμ Χοσεΐν Νοζαρί για να προσθέσει ότι το αμερικανικό νόμισμα, εάν λάβει κανείς υπόψη του την υποτίμησή του και τις απώλειες για τους εξαγωγείς πετρελαίου, είναι «αναξιόπιστο».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ιράν έχει επίσης μειώσει το ενεργητικό του σε δολάρια, που κρατούνται σε ξένες τράπεζες, ενώ έχει καλέσει και τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους άλλα μεγάλα νομίσματα, όπως το ευρώ .

Ο Νοζαρί πάντως δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιά νομίσματα θα χρησιμοποιούνται στο εξής στις πετρελαϊκές συναλλαγές της Τεχεράνης.

Κατά το παρελθόν αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης είχαν αναφέρει ότι η πλειονότητα των πληρωμών θα γίνεται σε ευρώ, χωρίς όμως να αναφερθούν σε συγκεκριμένο ποσοστό.

Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό ότι η Ιαπωνία, η οποία αγοράζει περίπου το 20% της ιρανικής παραγωγής αργού, συμφώνησε να πληρώνει στο δικό της νόμισμα, το γιεν.

Αν και επισήμως η απόφαση αποδίδεται στη διολίσθηση του δολαρίου, αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για αντίποινα του Ιράν στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες η Ουάσιγκτον άσκησε πιέσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές και ασιατικές τράπεζες και τελικά απέσπασε τη συμφωνία τους για διακοπή των δραστηριοτήτων τους στο Ιράν, που αρνείται να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.