Τα κυκλωματα του πετρελαίου αντιδρούν στη ρύθμιση

Τα κυκλωματα του πετρελαίου αντιδρούν στη ρύθμιση
Προκόπης Χατζηνικολάου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δευ, 10 Δεκεμβρίου 2007 - 01:35


Αντιδρούν τα κυκλώματα λαθρεμπορίας στα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για πάταξη του φαινομένου μέσω της εξίσωσης των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από την 1-1-2008. Οι επιτήδειοι προσπαθούν να αποτρέψουν την εξίσωση των φόρων και φθάνουν μέχρι το σημείο απειλών προς στελέχη του υπουργείου. Τα ποσά που υφαρπάζουν οι λαθρέμποροι αγγίζουν τα 1,5 δισ. ευρώ. σε ετήσια βάση. Μέχρι σήμερα δεν πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα θεσμοθετούσε μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου, και πλέον μερικές μέρες πριν την κατάθεση του νόμου αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν κάτω από έναν ασφυκτικό κλοιό.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2008 και προβλέπει την εξομοίωση των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, την εφαρμογή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, ενώ θα συμπεριληφθούν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού που προβλέπουν την κατάργηση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων κατά την αγορά πρώτης κατοικίας και του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών. Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα ισχύσουν από την κατάθεση του νόμου.


Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα εξαιρεθούν τα ακίνητα (πρώτη κατοικία) μέχρι 200 τ.μ. η αντικειμενική αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300.000- 400.000 ευρώ.


Πώς θα διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης από το νέο έτος


Οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου είναι αποφασισμένοι να περιορίσουν δραστικά τη δράση των λαθρεμπόρων και ήδη το σχέδιο που έχει εκπονηθεί βρίσκει σύμφωνους τους πρατηριούχους που θα αναλάβουν σημαντικό ρόλο για την εφαρμογή του μέτρου.

Οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου είναι αποφασισμένοι να περιορίσουν δραστικά τη δράση των λαθρεμπόρων και ήδη το σχέδιο που έχει εκπονηθεί βρίσκει σύμφωνους τους πρατηριούχους που θα αναλάβουν σημαντικό ρόλο για την εφαρμογή του μέτρου.


Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα διακινείται από το νέο έτος σε ενιαία τιμή. Η διάθεσή του όμως στους καταναλωτές θα είναι μειωμένη χωρίς επί της ουσίας οι τελευταίοι να υποστούν οποιαδήποτε επιβάρυνση.


Για παράδειγμα όταν το πετρέλαιο πωληθεί για λόγους θέρμανσης από τους πρατηριούχους στους καταναλωτές, στη σχετική διπλότυπη απόδειξη θα αναγράφεται: 1.000 λίτρα Χ 1 εύρω το λίτρο = 1.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρείται ο ΕΦΚ που ανέρχεται για τους καταναλωτές στα 272 ευρώ το χιλιόλιτρο συν ο ΦΠΑ ύψους 52 περίπου ευρώ που αναλογεί στον ΕΦΚ (272Χ19%). Ο καταναλωτής για τα 1.000 λίτρα θα καταβάλλει το ποσό των 676 ευρώ. Στην απόδειξη που θα εκδίδεται θα αναγράφονται τα στοιχεία του διαχειριστή της πολυκατοικίας (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, οδός κ.λπ) καθώς και ο αριθμός στο ρολόι της ΔΕΗ. Ολα τα στοιχεία θα αποστέλλονται από τον πρατηριούχο μέσω email ή fax στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διασταυρωθούν και να επιστραφεί στους πρατηριούχους η διαφορά του φόρου.


Στην περίπτωση που ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ή ο αριθμός στο ρολόι τη ΔΕΗ που θα αναγράφεται στην απόδειξη είναι λανθασμένος, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου θα καλεί τον πρατηριούχο να επαναβεβαιώσει τα στοιχεία και αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, θα πιστώνονται τα χρήματα στον λογαριασμό του σε διάστημα τριών ημερών.


Εκτός από τους πρατηριούχους δυνατότητα να διαθέτουν το πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν και οι αυτόνομοι μεταπωλητές, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να πιστοποιηθούν στο υπουργείο Οικονομικών.

ν.