Εναλλακτικό σενάριο με χαμηλότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερο πληθωρισμό και δημοσιονομικά προβλήματα θα περιέχει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, που θα καταθέσει στην Κομισιόν πριν από τις γιορτές το υπουργείο Οικονομίας.

Εναλλακτικό σενάριο με χαμηλότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερο πληθωρισμό και δημοσιονομικά προβλήματα θα περιέχει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, που θα καταθέσει στην Κομισιόν πριν από τις γιορτές το υπουργείο Οικονομίας.

Βασικό σενάριο θα παραμείνει το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή, παρ' ότι στελέχη της Επιτροπής το έχουν χαρακτηρίσει αισιόδοξο. Θα συνοδεύεται όμως με ένα σχέδιο που ακόμα διαμορφώνεται και στο οποίο θα συνυπολογιστούν οι τελευταίες αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, της τιμής του πετρέλαιου και του πληθωρισμού.

Το εναλλακτικό αυτό σενάριο διαμορφώνεται ήδη και στηρίζεται σε εκτιμήσεις που θεωρούν ως ενδεχόμενη χαμηλότερη του 3,8% ανάπτυξη για το 2008, υψηλότερο πληθωρισμό από το 3,3% και ακριβότερο κόστος χρήματος.

Ο Γ. Αλογοσκούφης ετοιμάζει τώρα εναλλακτικό σενάριο προϋπολογισμού


Ευρωεπιβράδυνση

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις προβλέψεις της, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα επισημαίνουν ότι το 2008 η ευρωοικονομία θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της, ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος τουλάχιστον για το α' εξάμηνο του 2008, ενώ ανεπίσημες εκτιμήσεις στελέχων της ΕΚΤ αναφέρουν ότι το ευρώ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τιμών έναντι του δολαρίου.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι κοινοτικές και ελληνικές αρχές θα διαμορφώσουν νέα σενάρια για την οικονομία το 2008. Η κεντρική πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας δεν θα αλλάξει και έχει πάρει ως βασικές προϋποθέσεις της οικονομίας ότι η ισοτιμία του ευρώ θα είναι στα 1,42 δολάρια για το 2008 και το 2009, τα ευρωπαϊκά επιτόκια δανεισμού στη διατραπεζική αγορά στα 4,4% το 2008 και στο 4,3% το 2009. Οσο για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, είχαν υπολογιστεί στα 78,8 δολάρια το βαρέλι το 2008 και στα 76 δολάρια το 2009.

Γενική ανατροπή

Ολα τα παραπάνω στοιχεία, όμως, έχουν ανατραπεί μετά τον Σεπτέμβριο και για τον λόγο αυτό θεωρούνται πλέον ανεδαφικά. Παρ' όλα αυτά οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. τα χρησιμοποιούν ως βάση των Προγραμμάτων Σταθερότητας για λόγους συγκρισιμότητας των στοιχείων τους.

Βέβαια, το πιθανό ενδεχόμενο μικρότερης ανάπτυξης, ακριβότερου δανεισμού και υψηλότερου πληθωρισμού, θα επηρεάσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί στη Βουλή, αφού αναλογικά θα έχει μεγαλύτερες δαπάνες (λόγω ακριβότερου δανεισμού και υψηλότερου πληθωρισμού) και μικρότερα φορολογικά έσοδα (λόγω μικρότερης αύξησης του ΑΕΠ).

Αυτό βέβαια οδηγεί είτε σε μεγαλύτερο του προβλεπόμενου έλλειμμα είτε σε αύξηση φόρων (έμμεσων), για να αποκατασταθεί το ύψος των φορολογικών εσόδων.

Στη πράξη, βέβαια, το εναλλακτικό σενάριο, πέραν των διαφορετικών προϋποθέσεων που δημιουργούν η χαμηλότερη ανάπτυξη και ο υψηλότερος πληθωρισμός, θα ενσωματώνει και ένα μέρος των προβλημάτων που θα κληροδοτήσει το 2007 στο 2008, όπως φάνηκε από τη μεγάλη απόκλιση των εσόδων και των δαπανών στο 10μηνο του 2007 (το έλλειμμα άγγιξε τα 5,8 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 55,8% σε σχέση με πέρυσι).

Στο υπουργείο Οικονομίας προς το παρόν περιμένουν στο τέλος της εβδομάδας από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τα αναλυτικά στοιχεία των νέων εθνικών λογαριασμών (αναθεώρηση ΑΕΠ κατά 9,7%), ώστε να μπορέσουν να «προβάλλουν» τις εκτιμήσεις τους έως το 2010 οπότε, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα πρέπει να μηδενιστεί το δημόσιο έλλειμμα.