Τα Φιλόδοξα Σχέδια της Νέας Ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας-Συμφωνίες με Αμερικανούς

Τα Φιλόδοξα Σχέδια της Νέας Ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας-Συμφωνίες με Αμερικανούς
energia.gr
Παρ, 10 Ιουλίου 2020 - 10:01

Mε συνέντευξή του στο liberal.gr, ο Παναγιώτης Ξενοκώστας, επικεφαλής του ομίλου Onex, μιλά για τα μεγάλα έργα που αναμένεται να αναλάβουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ο κ. Ξενοκώστας αναφέρθηκε στην ναυπήγηση ακόμη και μεγάλων πολεμικών πλοίων, όπως φρεγάτες, project για το οποίο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αποι πλευράς αμερικανικών εταιρειών.

Λίγα 24ωρα ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης της εταιρείας, ο επικεφαλής του ομίλου Onex, αναφέρθηκε διεξοδικά στις στοχεύσεις της νέας ιδιοκτησίας των ναυπηγείων, στις οποίες, όπως είπε, συμπεριλαμβάνονται επίσης οι επισκευές πλοίων του 6ου αμερικανικού στόλου, ενώ στο εμπορικό κομμάτι, έχει τεθεί ως στόχος η επισκευή 150-200 σκαφών σε ετήσια βάση. Επίσης, μίλησε για το ενδιαφέρον του για τον τομέα της ενέργειας, την κατασκευή υποδομών offshore, όπως πλατφόρμες άντλησης υδρογονανθράκων, καθώς και μετασκευές πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG).

Tέλος, μίλησε για τα επόμενα βήματα μετά την επίτευξη της προχθεσινής συμφωνίας, θεωρεί ότι τα ναυπηγεία θα είναι τεχνικά έτοιμα να υποδεχθούν εμπορικά πλοία για επισκευή, ενδεχομένως γύρω στις αρχές του 2021, ενώ έκανε ειδική μνεία στο ρόλο που διαδραμάτισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά πως στάθηκε αρωγός σε όλη την προσπάθεια και όπου υπήρχαν αγκυλώσεις παρενέβη άμεσα και ταχύτατα.