Την τοποθέτηση νέας ηγεσίας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε χθες η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ., ενώ «παρών» δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πλειοψηφία ενέκρινε την τοποθέτηση του Αθανάσιου Δαγούμα στον προεδρικό θώκο της ΡΑΕ, καθώς και των Δ. Ψυχογυιού και Κ. Τσιμάρα στις θέσεις του Α' αντιπροέδρου και του μέλους της ΡΑΕ αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο κ. Δαγούμας, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ενεργειακής Πολιτικής, ανέφερε ότι κύριος στόχος του είναι να αναλάβει η ΡΑΕ «ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη». Περαιτέρω, σημείωσε ότι η ρυθμιστική αρχή στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών, αλλά και όσων δεν συμμετέχουν στην αγορά. «Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε αποφάσεις που τελικά οδηγούν σε όχι ιδιαίτερα υψηλό κόστος, να μειώνουν το κόστος για τον τελικό καταναλωτή» είπε και συμπεριέλαβε στους στόχους της επόμενης περιόδου τη διαβάθμιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και τη στήριξη σημαντικών επενδύσεων στα δίκτυα. «Έχουν ήδη δρομολογηθεί μεγάλα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των δεκαετών προγραμμάτων ανάπτυξης ή των τετραετών προγραμμάτων ανάπτυξης των δικτύων. Αυτά τα έργα είναι σημαντικά να γίνουν για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και πρέπει να γίνουν με έναν τρόπο, ο οποίος να είναι ανταποδοτικός», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι επέλεξε τον κ. Δαγούμα γιατί γνωρίζει καλά την ενεργειακή αγορά. «Γνωρίζει το ζήτημα, θα μου επιτρέψετε να πω, από μέσα και απέξω» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος δε στο ζήτημα της αδειδότησης ΑΠΕ για τις περιοχές Natura ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση απλοποιούν τη διαδικασία, αλλά «δεν έγινε ζημιά επί του περιβάλλοντος». «Διατηρούνται οι περιοχές Natura, θα υπάρχει μια κατηγοριοποίηση, θα υπάρχουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, διαχειριστικά σχέδια που θα εγκρίνονται από το υπουργείο και στο τέλος προκειμένου να αποφασιστεί τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στις επιμέρους ζώνες των περιοχών θα υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα για κάθε περιοχή που θα εγκρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το οποίο είναι γνωστό για την περιβαλλοντική του ευαισθησία» τόνισε και σημείωσε ότι στα social media κυκλοφορούν διάφορες «φήμες και τερατολογίες» για το θέμα και κάλεσε τους βουλευτές να μην επηρεάζονται από αυτές.

Εκκρεμείς αιτήσεις για άδειες παραγωγής

Την ίδια στιγμή, ακόμη μία απόδειξη της πολύ ισχυρής δυναμικής που έχει αποκτήσει ο εγχώριος κλάδος ΑΠΕ προκύπτει από τις εκκρεμείς αιτήσεις για άδειες παραγωγής που είχαν υποβληθεί από τον κύκλο του Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι και τον κύκλο Δεκεμβρίου 2019, καθώς σε ποσοστό περίπου 90% οι επενδυτές φρόντισαν να επικαιροποιήσουν τα αιτήματά τους. Για τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, οι επενδυτές όφειλαν έως τη Δευτέρα 6 Ιουλίου να επιβεβαιώσουν τα αιτήματά τους και να υποβάλουν επικαιροποιημένα στοιχεία των πολυγώνων των έργων τους και των θέσεων των ανεμογεννητριών.

Με βάση ανακοίνωση της ΡΑΕ, μέχρι τη συγκεκριμένη προθεσμία επανυποβλήθηκαν 1.415 αιτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εκκρεμών αιτημάτων, τα οποία θα έπρεπε να ανανεωθούν ώστε να μην απορριφθούν αυτομάτως, έφτανε τα 1.600. Κάτι που σημαίνει πως στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επενδυτές επανεπιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση των αντίστοιχων σταθμών ΑΠΕ.

(Από τη Ναυτεμπορική)