Αδειοδοτημένες πλέον περιβαλλοντικά είναι ενδεχόμενες έρευνες υδρογονανθράκων σε μια νέα θαλάσσια έκταση 33,933 τετ. χιλιομέτρων νοτίως της Κρήτης, μετά την έγκριση από το ΥΠΕΝ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ)

Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (16/7) στη «Διαύγεια».Έτσι, στο σενάριο μελλοντικής παραχώρησης της εν λόγω περιοχής για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, τόσο οι μελέτες όσο και η εξόρυξη του ορυκτού πλούτου (στην περίπτωση που εντοπισθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα) θα διεξαχθούν με βάση την εν λόγω εγκεκριμένη ΣΜΠΕ. Η ΕΔΕΥ είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση τη ΣΜΠΕ τον Σεπτέμβριο του 2019, με σκοπό τη διευκόλυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις εταιρείες που θα κηρύσσονταν ανάδοχοι για τη συγκεκριμένη θαλάσσια έκταση, στην περίπτωση προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την εκχώρησή της.

Την ίδια στιγμή, στόχος της Διαχειριστικής Εταιρείας ήταν, μέσα από τη δημόσια διαβούλευση, να δοθεί εκ των προτέρων η ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να τοποθετηθούν επί των ασφαλιστικών δικλίδων που προβλέπει η ΣΜΠΕ, για την προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι δύο θαλάσσια μπλοκ στην Κρήτη (δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού) έχουν ήδη παραχωρηθεί για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, με ανάδοχο την κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ.

Μάλιστα, όπως έχει γράψει η «Ν», την προηγούμενη εβδομάδα υψηλόβαθμα στελέχη της Total παρουσίασαν στη γενική γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Αριστοφάνη Στεφάτο, τον «οδικό χάρτη» έναρξης της πρώτης φάσης μελετών στις δύο παραχωρήσεις.

Έτσι, σύμφωνα με την παρουσίαση, η πρώτη φάση των δισδιάστατων (2D) σεισμικών μελετών αναμένεται να ξεκινήσει από την κοινοπραξία το φθινόπωρο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2021.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")