Χριστοδουλίδης: «Σε Πραγματικά Δεδομένα θα Στηριχθεί η Απόφασή μας για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας»

Χριστοδουλίδης: «Σε Πραγματικά Δεδομένα θα Στηριχθεί η Απόφασή μας για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας»
energia.gr
Παρ, 6 Σεπτεμβρίου 2024 - 19:56

Η απόφαση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, Great Sea Interconnector θα στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα και δεν θα έχει καμιά, εποικοδομητική ή άλλη ασάφεια. Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι είναι για αυτό τον λόγο που ζήτησε να έρθουν στην Κύπρο, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο για «να έχουμε ενώπιόν μας όλα τα δεδομένα», καθώς «είμαστε υπεύθυνη Κυβέρνηση»

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ερωτηθείς σήμερα για το θέμα, τόνισε ότι «δεν έγιναν αυτά που περιμέναμε».

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα την Τρίτη σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην οποία ενημερώθηκα από τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας ότι θα συμμετάσχει» πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, , ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν υπάρχει καμία διαφορετική θέση» για το θέμα εντός της Κυβέρνησης».

Ερωτηθείς την Παρασκευή, προσερχόμενος στη Γ’ Τεχνική Σχολή στον Αρχάγγελο, πού «κολλάει» ο GSI και δεν λήφθηκε απόφαση από το Υπουργικό Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν κολλάει πουθενά».

Ανέφερε ότι παρακολουθεί «με μεγάλο ενδιαφέρον τις έντονες τοποθετήσεις κάποιων Μέσων Μαζικής ενημέρωσης, είτε υπέρ είτε εναντίον αυτού του στρατηγικής σημασίας έργου».

«Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις κάποιων πολιτικών προσώπων, είτε υπέρ είτε εναντίον. Ξεχνούν φαίνεται τι έλεγαν πριν ένα χρόνο, πριν δύο χρόνια, πριν τρία χρόνια, τι έκαναν όταν χειρίζονταν το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει αυτό.

«Εμείς ως διακυβέρνηση είμαστε υπόλογοι μόνο στον κυπριακό λαό και ως διακυβέρνηση θα πάρουμε απόφαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι «έχουμε δει στην ιστορία αυτής της Δημοκρατίας τι έγινε με μεγάλα έργα, με μεγάλης στρατηγικής σημασίας έργα και πού κατέληξαν».

Εμείς, συνέχισε, «ως υπεύθυνη διακυβέρνηση, θα πάρουμε μια απόφαση και δεν θα φεσώσουμε ούτε οικονομικά το κράτος ούτε τους πολίτες σίγουρα».

Ανέφερε ότι «όλοι αυτοί που άλλαξαν απόψεις στην πορεία, άλλα έλεγαν, άλλα λένε σήμερα και το βλέπω γενικότερα, ας διερωτηθούν, ο κόσμος, η κοινωνία, γιατί αλλάζουν θέσεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και εντός Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει καμία διαφορετική θέση».

«Η δουλειά του ενός Υπουργείου είναι να βάζει τα οικονομικά δεδομένα, η δουλειά του άλλου Υπουργείου είναι να βάζει τα ενεργειακά δεδομένα και ως σύνολο αποφασίζουμε. Στο τέλος της ημέρας είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», κατέληξε.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Λετυμπιώτης επισήμανε πως «ο στόχος είναι πρωτίστως και παραμένει βεβαίως αυτό το έργο και όλοι οι πυλώνες που έχουμε θέσει στον ενεργειακό μας σχεδιασμό να μπορέσουν να ανακουφίσουν τα κυπριακά νοικοκυριά και τον Κύπριο καταναλωτή και να οδηγήσουν στη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Και σαφώς εννοείται, να μην μετακυλιστεί επιπρόσθετο κόστος στον Κύπριο καταναλωτή».

Όπως είπε, η σύσκεψη της Τρίτης είναι ακριβώς μια ευκαιρία στο να μπορέσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να συζητηθούν όλες αυτές οι πτυχές με μια ενιαία ερμηνεία, με μια ενιαία ανταλλαγή απόψεων ως προς τα ζητήματα, τα οποία χρήζουν σε αυτό το στάδιο της συζήτησης, διευκρίνισης.

«Είναι κάτι το οποίο έχουμε επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν ότι, είχαν ζητηθεί διευκρινίσεις, και απαντήσεις σε αυτές τις διευκρινίσεις θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα. Νομίζω ότι είναι κοινά αποδεκτό και εξ όσων έχω δει, τουλάχιστον, από τις δημόσιες τοποθετήσεις, κανείς δεν αρνείται τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και ιδιαίτερα αυτού του έργου, αλλά θα πρέπει να λάβουμε όλες μας τις αποφάσεις με τη δέουσα επιμέλεια και την αυτονόητη υπευθυνότητα που θα πρέπει και θα έπρεπε να χαρακτηρίζει όλα τα έργα τέτοιου μεγέθους για τη χώρα μας και τη σημασία που έχουν» ανέφερε.