Σύνοδος Κορυφής: Συγκρατημένη Αισιοδοξία Από Μέρκελ-φον ντερ Λάιεν-Επιφυλακτικός ο Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής: Συγκρατημένη Αισιοδοξία Από Μέρκελ-φον ντερ Λάιεν-Επιφυλακτικός ο Μακρόν
energia.gr
Δευ, 20 Ιουλίου 2020 - 15:35

Την ελπίδα για συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ για το σχέδιο στήριξης των οικονομιών, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ εξέφρασε το μεσημέρι της Δευτέρας η  Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 16.00 (17.00 ώρα Ελλάδος)

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επισήμανε ότι οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται «με εν δυνάμει ελπίδες για συμβιβαστική συμφωνία. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, κατά συνέπεια θα παραμείνω επιφυλακτικός».

Ειδικότερα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, μιλώντας σε δημοσιογράφους φτάνοντας για την τέταρτη ημέρα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι «Δουλέψαμε σε ένα πλαίσιο για μια πιθανή συμφωνία το προηγούμενο βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις», ανέφερε η Merkel.

«Αυτό σημαίνει πρόοδος και δίνει ελπίδα ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα», πρόσθεσε.

«Την χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ πριν από την επανάληψη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά και η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι αφιερωμένο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.

Στο στόχαστρο του Μακρόν βρέθηκαν οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.