Η Chevron Corp συμφώνησε να αγοράσει την Noble Energy έναντι 5 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι η Noble Energy ήταν η πρώτη μεσαίου μεγέθους πετρελαϊκή εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στην Αν. Μεσόγειο, συμμετέχοντας αρχικά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στο Ισραήλ (Ταμάρ, Λεβιάθαν) και στη συνέχεια στην Κύπρο (τεμάχιο 12 – «Αφροδίτη»)

Βάσει της συμφωνίας, η Noble αποτιμάται στα 10,38 δολάρια ανά μετοχή, που αποτελεί premium 7,45% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Η μετοχή της Noble ενισχύεται 8,8% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Οι μέτοχοι της Noble θα λάβουν 0,1191 μετοχές της Chevron για κάθε μια που διαθέτουν. Η επιχειρηματική αξία της συμφωνίας,  που περιλαμβάνει και χρέος, ανέρχεται στα 13 δισ. δολάρια.

«Ο ισχυρός ισολογισμός μας και η οικονομική πειθαρχία μας δίνει την ευελιξία να είμαστε αγοραστές ενός ποιοτικού assets στη διάρκεια τέτοιων δύσκολων στιγμών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Michael Wirth.

Χάρη στη συμφωνία, τα αποθέματα πετρελαίου και αερίου της Chevron θα αυξηθούν κατά 18%, σε ένα μέσο κόστος εξαγοράς χαμηλότερο των 5 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ θα ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, και η παρουσία της εταιρείας στο Ισραήλ και στη Δυτική Αφρική.