Mε ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο, καθώς σήμερα είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα. Από την μια έχουμε το σόου Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και από την άλλη είμαστε σε αναμονή για τις επόμενες κινήσεις του  ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» το οποίο είναι έτοιμο για να βγει στο Αιγαίο ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Η Αθήνα είναι προετοιμασμένη ακόμα και για το σενάριο της διπλής πρόκλησης με τον Τούρκο πρόεδρο να προσεύχεται στην μετατραπείσα σε τζαμί Αγιά Σοφιά και παράλληλα να διατάσει τον απόπλου του «Oruc Reis» για την έναρξη ερευνών νότια του Καστελόριζου βάσει της παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία.

Αξίζει φυσικά να υπενθυμίσουμε ότι η κορύφωση των προκλήσεων Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα έγινε στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Το πολεμικό ναυτικό που βρίσκεται στο Αιγαίο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Ο ελληνικός στόλος (πλοία και υποβρύχια) από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX κινητοποιήθηκε άμεσα και αναπτύχθηκε σε ενδεδειγμένες θέσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβερνηση έχει προχωρήσει σε ένα μαραθώνιο διπλωματικών επαφών λαμβάνοντας τη στήριξη των ξένων ηγετών, με κορυφαία τη χθεσινή δήλωση αλληλεγγύης του Γάλλου Προέδρου Μ. Μακρόν στα ελληνικά.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία την Τρίτη είχε τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι δηλώσεις από τη γερμανική πλευρά επιβεβαιώνουν την πυροσβεστική παρέμβαση σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Από την πλευρά του και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, αφού διευκρίνισε τι εννοούσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν έκανε λόγω για «διαφιλονικούμενα ύδατα» επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι το Καστελλόριζο, όπως όλα τα νησιά και η ηπειρωτική χώρα, διαθέτει υφαλοκρηπίδα.

Τέλος χθες βράδυ υπήρξε δήλωση και από τη Μόσχα, όπου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» στην περιοχή.