Η πετρελαιοκηλίδα στις νοτιοδυτικές ακτές της Νότιας Κορέας κατέστρεψε το οικοσύστημα της περιοχής και για την αποκατάστασή του θα χρειαστούν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χρόνια, προειδοποίησαν οι οικολογικές οργανώσεις της χώρας


Η πετρελαιοκηλίδα στις νοτιοδυτικές ακτές της Νότιας Κορέας κατέστρεψε το οικοσύστημα της περιοχής και για την αποκατάστασή του θα χρειαστούν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χρόνια, προειδοποίησαν οι οικολογικές οργανώσεις της χώρας. «Το οικοσύστημα στην παραλία της Τεάν (περίπου 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σεούλ) καταστράφηκε», δήλωσε η Σοχάν Χίε-Τζιν εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Κορέας.


Περίπου 10.500 τόνοι αργού πετρελαίου χύθηκαν στην Κίτρινη Θάλασσα την Παρασκευή μετά τη σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με πλωτό γερανό έξω από την τουριστική παραλία Μαλίπο. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 150 χλμ. ακτών έχουν πληγεί από τη διαρροή του πετρελαίου. Πάνω από 200 πλοία και περισσότεροι από 19 χιλιάδες άνθρωποι, εθελοντές και δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη οικολογική κρίση στην ιστορία της χώρας.


«Οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες που είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθούν», τόνισε ο Λι Τζάε-Χακ από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης. «Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χρόνια», κατέληξε. Η διαρροή φθάνει ποσοτικά περίπου το ένα τρίτο εκείνης που προκλήθηκε από το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez το 1989 στις ακτές της Αλάσκας.