Σε «πόλεμο νεύρων» εξελίσσεται η κρίση στο Αιγαίο, παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης του τελευταίου εικοσιτετραώρου, καθώς χθες το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε ναυτική οδηγία (NAVTEX) με την οποία δεσμεύει από σήμερα τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο προκειμένου να διεξαχθούν από το Λιμενικό ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Με αντι-NAVTEX απάντησε η Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας παράνομη την ελληνική οδηγία.

 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά η κατάσταση έβαινε προς εκτόνωση καθώς είχε αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους τους. Λίγο αργότερα, όμως, το θερμόμετρο ανέβηκε και πάλι καθώς η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, από σήμερα μέχρι και τις 30 Ιουλίου για ασκήσεις του Λιμενικού Σώματος με αληθινά πυρά. Σύμφωνα με την ελληνική NAVTEX απαγορεύεται στους ναυτιλλομένους η διέλευση από τη δεσμευμένη περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα η Τουρκία απάντησε με αντι-NAVTEX, όπου αναφέρει ότι θεωρεί παράνομη την ελληνική ναυτική οδηγία και ισχυρίζεται ότι με αυτή παραβιάζεται το καθεστώς αποστρατικοποίησης στο Καστελόριζο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε, πάντως, με τη στάση του ότι χρησιμοποίησε και αυτή την κρίση για να διευρύνει τις διεκδικήσεις του και σε ζητήματα στα οποία η Αθήνα ξεκαθαρίζει πάγια ότι δεν μπαίνουν στο τραπέζι. «Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος, στη θάλασσα, στους φυσικούς πόρους κανενός. Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα» ανέφερε ο Ερντογάν, δείχνοντας τις προθέσεις του. Εξάλλου πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ο στενός συνεργάτης του Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, περιλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

H κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» με άρθρο της που τιτλοφορείται «εκτόνωση στη θάλασσα με λύση πακέτο» σημειώνει ότι η Άγκυρα επιδιώκει να αναγκάσει την Αθήνα να συρθεί σε διάλογο για μια συμφωνία εφ’ όλης της ύλης. «Η κατοχική Τουρκία, όπως παραδέχθηκε προσφάτως και ο Ιμπραήμ Καλίν, θέλει να σύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο με τουρκικούς όρους. Η Άγκυρα ζητά να συζητηθούν όλα τα ζητήματα του Αιγαίου (!), των νησιών (αποστρατικοποίηση), των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, όπως και το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» προσθέτει η εφημερίδα.

«Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τον συμβολισμό της Αγ. Σοφίας»

Εν τω μεταξύ χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης άσκησε κριτική σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., χωρίς να τα κατονομάσει για τη στάση τους στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. «Η Ελλάδα περιμένει την έμπρακτη στήριξη των εταίρων της, όταν και εφόσον χρειαστεί. Δυστυχώς, στην Ε.Ε. υπάρχουν χώρες που δεν αντιλαμβάνονται τον συμβολισμό που έχει για μας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» ανέφερε επικρίνοντας ουσιαστικά τον «χλιαρό» τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε στην Ευρώπη η προκλητική ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ε.Ε. «έχει τον τρόπο και τα μέσα να πιέσει και αν χρειαστεί να απομονώσει την Τουρκία» κυρίως σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. «Το ίδιο οφείλει να πράξει και στην περίπτωση που απειληθούν τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ε.Ε.» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Νέα κριτική από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν, πάντως, κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος καταλόγισε στην κυβέρνηση «κενό στρατηγικής» και «υποτίμηση της άλλης πλευράς», η οποία διευκόλυνε το ξετύλιγμα της τουρκικής επιθετικότητας. Ανέφερε, ταυτόχρονα, ότι οι πρώτες κινήσεις που οφείλει να κάνει η Ελλάδα είναι α) να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όπως έπρεπε να είχαμε ήδη κάνει πριν από τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία, β) να εντατικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ και γ) να επιδιώξουμε κατά τη Γερμανική Προεδρία άμεση συμμετοχή στον ευρωτουρκικό διάλογο, ώστε να γίνουν οι κόκκινες γραμμές μας κόκκινες γραμμές της Ευρώπης. Αποστάσεις από την κυβέρνηση, αλλά σε διακριτικό τόνο πήρε το ΚΙΝΑΛ, το οποίο ανέφερε μέσω του εκπροσώπου του Παύλου Χρηστίδη ότι «η ελληνική απάντηση απαιτεί εθνική συνεννόηση, σχέδιο, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν παίζει με τα εθνικά μας συμφέροντα».

(Από τη Ναυτεμπορική)