Ξένη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Astana για να συζητήσει το θέμα της αποζημίωσης, την οποία διεκδικεί το Καζακστάν από την Εni για τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, αλλά και το υψηλό κόστος της εγκατάστασης, που έχει σχεδιαστεί από την ιταλική εταιρεία για τις πετρελαιοφόρες περιοχές της Κασπίας Θάλασσας.

Ξένη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Astana για να συζητήσει το θέμα της αποζημίωσης, την οποία διεκδικεί το Καζακστάν από την Εni για τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, αλλά και το υψηλό κόστος της εγκατάστασης, που έχει σχεδιαστεί από την ιταλική εταιρεία για τις πετρελαιοφόρες περιοχές της Κασπίας Θάλασσας.

 Μία ομάδα, όπου επικεφαλής ήταν η ιταλική Eni, πιέστηκε πολύ για να προλάβει την προθεσμία των Καζάκων για την φιλική διευθέτηση της διαμάχης. Η διαφωνία προέκυψε μετά από ένα νέο βελτιωμένο σχέδιο, που παρουσίασε ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος για την Kashagan, σύμφωνα με το οποίο τα κοιτάσματα πετρελαίου στις περιοχές αυτές είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Για τον λόγο αυτόν αναβλήθηκε αφενός κατά δύο χρόνια η έναρξη της παραγωγής, αυξήθηκε αφετέρου ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος της Eni, που αγγίζει τώρα τα 136 δις δολάρια, ενώ το αρχικό του κόστος υπολογιζόταν στα 57 δις. Ανώτερη συνεταίρος της επενδυτικής φίρμας PFC Energy, η Julia Nanay, αναφέρει, ότι είναι απίθανο να εξευρεθεί μία γρήγορη λύση σε ένα πρόβλημα, όπου εμπλέκεται τόσο μεγάλης έκτασης πετρέλαιο, κεφάλαιο και ρίσκο για την φήμη όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Το Καζακστάν παραπονιέται, ότι ο εμφύλιος της κοινοπραξίας έχει επιδεινώσει την κακοδιαχείριση του προγράμματος Kashagan και ελλοχεύει ο κίνδυνος, η προσπάθεια επίλυσης της διαφωνίας να πέσει στο κενό. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του Καζάκου αξιωματούχου: « Μισούν ο ένας τον άλλον. Οι δύο πλευρές έχουν την δική τους ατζέντα και η μία προσπαθεί να εμποδίσει την άλλη».

Παράλληλα, ο Stefano Cao, επικεφαλής του τμήματος εξερεύνησης και παραγωγής της Eni, παρακολουθεί συζητήσεις μαζί με άλλους αντιπροέδρους μεγάλων εταιρειών, όπως η Exxon και η Total.

Οι ειδικοί τονίζουν, ότι το Καζακστάν αποκλείεται να επικαλεστεί την περασμένη νομοθεσία, ενισχύοντας έτσι το έργο της κυβέρνησης να τερματίσει όλα τα συμβόλαια που αφορούν τους φυσικούς πόρους και είναι βλαβερά για τα στρατηγικά συμφέροντα της. Η νέα νομοθεσία αποδεικνύει επομένως την αποφασιστικότητα του Καζακστάν να πάρει την αποζημίωση από τον όμιλο της Eni, που απέτυχε να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις.

 Επίσης, το Καζακστάν ζητάει μεγαλύτερο μερίδιο για την δημόσια εταιρεία πετρελαίου KazMunaigas και μια αναθεώρηση και για τις έξτρα πληρωμές προς την κυβέρνηση και για τους τόκους, γνωστούς ως “uplift”, που έχουν προστεθεί από τους επενδυτές στις δαπάνες ανάπτυξης. Επιπλέον, απαιτεί οικονομική αποζημίωση, επειδή η εν λόγω καθυστέρηση στοίχισε στο Kashagan την είσοδο του στους δέκα (10) μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.

Η Exxon ζήτησε επέκταση του συμβολαίου του Kashagan για μετά το 2041, σε αντάλλαγμα ένα μεγαλύτερο μερίδιο στο σχέδιο για την Munaigas.

H Eni έχει γίνει στόχος έντονης κριτικής για την στάση της. Έτσι, πολλές εταιρείες αρχίζουν να σκέφτονται την αποχώρηση τους από το σχέδιο αυτό. Την γνώμη αυτή ενστερνίζεται και η κα Nanay, δηλώνοντας ότι είναι κατανοητοί οι λόγοι αποχώρησης ορισμένων εταιρειών.

Ο πρωθυπουργός του Καζακσταν, Karim Massimov, ανέφερε, ότι όλη αυτή δυτικοφερμένη ανησυχία για το θέμα της αποζημίωσης δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια ευκαιρία για την κρατικοποίηση των πηγών πετρελαίου. «Και ήταν αδικαιολόγητη, γιατί το Καζακστάν τιμά και συνεχίζει τα τιμά τα συμβόλαια τα οποία έχει υπογράψει». Πρόσθεσε όμως με νόημα, κατά την διάρκεια μίας επίσκεψης του στο Karachaganak, ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι δύο πλευρές.