Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες δύο θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τόνισε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, κατά την παρουσίαση, χθες στη Θεσσαλονίκη του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων στους αιρετούς των τριών περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

«Η κατάσταση διαχείρισης των αποβλήτων δεν είναι καλή στη χώρα. Αυτό το βλέπετε ενδεχομένως και στην καθημερινότητα από την κακή εικόνα ορισμένων γειτονιών, από τις παράνομες χωματερές και σε επίπεδο κρίσιμων δεικτών, ανακύκλωσης και ταφής», είπε και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο η χώρα να θάβει σήμερα απορρίμματα, όταν ο μέσος όρος στην κοινότητα είναι ταφή μόλις 20% και στην Ελλάδα είναι στο 80%.

Ο γενικός γραμματέας οναφερόμενος στον εθνικό σχεδιασμό ανέφερε πως η βασική του φιλοσοφία είναι ότι η διαχείριση των αποβλήτων είναι ζήτημα που πρέπει να ξεκινήσει από το κάθε σπίτι με τη διαδικασία της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή και με μια προσπάθεια πρόληψης μη δημιουργίας αποβλήτων.

«Εφόσον αυτό το κομμάτι καλύπτει το πρώτο στάδιο της διαχείρισης, το δεύτερο κομμάτι αφορά τα υπόλοιπα απορρίμματα, τα οποία δεν θα πρέπει να πηγαίνουν για ταφή, αλλά μέσα σε σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και το υπόλειμμα αυτών με κατάλληλη διεργασία να πηγαίνει σε ενεργειακή αξιοποίηση, άρα να θάβουμε πολύ μικρό ποσοστό. Συγκεκριμένα ο στόχος ταφής έχει προσδιοριστεί στο 10% το 2030», δήλωσε.

Σχετικά με την ανακύκλωση ο γενικός γραμματέας επισήμανε πως θα αυξηθεί σημαντικά μέσα από την ξεχωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων, των τροφίμων.

«Τα βιοαπόβλητα είναι περίπου το 45% των αστικών αποβλήτων. Σήμερα αυτά πηγαίνουν και θάβονται στο μεγαλύτερο τους βαθμό. Μόλις για το 5,5% από αυτά έχουμε ξεχωριστή συλλογή. Συνεπώς, εάν βάλουμε στη ζωή μας τον καφέ κάδο, μέσα στον οποίο θα ρίχνουμε απορρίμματα τροφών, ξεκινώντας από τους μεγάλους παραγωγούς που είναι τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια τα σπίτια, τότε θα σηκώσουμε δυναμική από αυτό.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι γρήγορα θα φύγουμε από αυτούς τους ντροπιαστικούς αριθμούς, που δεν είναι αριθμοί αλλά αποτυπώνουν τον ντροπιαστικό τρόπο που σήμερα η Ελλάδα διαχειρίζεται τα απορρίμματα της», τόνισε.

Ο κ. Γραφάκος ανέφερε πως θα εφαρμοστεί το σύστημα πληρωμής με βάση την παραγωγή των απορριμμάτων, ωστόσο σημείωσε πως προϋποθέτει διαδικασία και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη.

«Πιστεύω όμως ότι σε λίγο χρονικό διάστημα με τη βοήθεια των δήμων που θα είναι οι πρώτοι που θα εφαρμόσουν το πληρώνω όσο πετάω, θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο γιατί έχει δείξει η εμπειρία στην Ευρώπη ότι εάν δεν έχεις ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων ή αντικινήτρων δεν επιτυγχάνεις τους στόχους υψηλής ανακύκλωσης και χαμηλής ταφής», είπε.

Ως ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η αυτοδιοίκηση και η χώρα χαρακτήρισε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Εκτός από τις ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον πληρώνουμε και τεράστια ποσά σαν πρόστιμα για την καλή διαχείριση με τα απορρίμματα. Για όλους αυτούς τους λόγους ο ενιαίος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων είναι μεγάλο στοίχημα, ένα εθνικό στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε πως εκτός όμως από την περιβαλλοντική παράμετρο το θέμα έχει και οικονομική παράμετρο. «Ο συνετός τρόπος διαχείρισής τους θα ελαφρύνει και τις τσέπες των πολιτών», τόνισε και πρόσθεσε πως θα πρέπει να εξεταστεί πώς ο περιφερειακός σχεδιασμός που υλοποιεί ο ΦΟΔΣΑ θα «κουμπώσει» στον εθνικό σχεδιασμό.

Σφοδρή κριτική εναντίον του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, για τις αναφορές του στο τελευταίο Δ.Σ της ΕΝΠΕ να περιέλθει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στις περιφέρειες, άσκησε από την πλευρά του ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι κατά το Σύνταγμα και τους νόμους και κατά την κοινή λογική η διοίκηση και διαχείριση των απορριμμάτων είναι ακραία αυτοδιοικητική υπόθεση και αρμοδιότητα των δήμων, ως εκ τούτου το κράτος θέτει το πλαίσιο και «κάθεται στην άκρη». Το ίδιο και οι περιφέρεις, σε αυτό το θέμα. Ναι στη συνεργασία, αλλά τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη διαχείρισή τους μέσω των ΦΟΣΔΑ πρέπει να έχει ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι δήμοι, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη», τόνισε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θόδωρος Καράογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι στη σημερινή εποχή το να μην ασχολούμαστε με τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι εγκληματικό.

«Το περιβάλλον δεν ανήκει σε εμάς, ανήκει στα παιδιά μας και οφείλουμε όλοι να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο και να το παραδώσουμε τουλάχιστον όπως το παραλάβαμε, αν όχι καλύτερο», τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων είναι σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.