Στις 15 Ιανουαρίου 2008 θα γίνει η ενοποίηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Στις 15 Ιανουαρίου 2008 θα γίνει η ενοποίηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το νέο σύστημα από το οποίο το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι το 2008 θα εισπράξει έσοδα 450 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου προβλέπει:


- Ο ενιαίος φόρος σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα ανέλθει στα 293 ευρώ ανά χιλιόλιτρο μετά και την αύξηση κατά 6,2% του ΕΦΚ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2008.


- Με τον ενιαίο φόρο θα αγοράζουν το πετρέλαιο οι έμποροι από τα διυλιστήρια, αλλά θα πωλούν στον καταναλωτή με τον μειωμένο φόρο, στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.


 -Τη διαφορά των 272 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και το ΦΠΑ που αναλογεί θα εισπράττει ο πρατηριούχος από το Δημόσιο, με την υποβολή ειδικών καταστάσεων με τα στοιχεία των καταναλωτών από τους πρατηριούχους στην εφορία.


- Μοναδική υποχρέωση των καταναλωτών (του διαχειριστή σε πολυκατοικία) είναι να δίνουν στον πρατηριούχο τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής που αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.


- Με τον έλεγχο των στοιχείων θα εγκρίνονται οι καταστάσεις των πρατηριούχων και θα αποδεσμεύονται τα χρήματα που θα κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό του.

- Με τον υψηλό φόρο των 293 ευρώ θα αγοράζουν το πετρέλαιο οι αγρότες και το δημόσιο θα τους επιστρέφει τη διαφορά.