Το πλούσιο μεν σε φυσικό αέριο, αλλά απομονωμένο κράτος της κεντρικής Ασίας, Τουρκμεκιστάν, προσπαθεί τώρα, μετά τον θάνατο του πρώην μονάρχη του, να συσφίξει τις σχέσεις του με την Δύση.

Το πλούσιο μεν σε φυσικό αέριο, αλλά απομονωμένο κράτος της κεντρικής Ασίας, Τουρκμεκιστάν, προσπαθεί τώρα, μετά τον θάνατο του πρώην μονάρχη του, να συσφίξει τις σχέσεις του με την Δύση. Μία αντιπροσωπεία από αξιωματούχους του Τουρκμεκιστάν με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή της νεοσύστατης εταιρείας για την διαχείριση των πηγών υδρογονάνθρακα, Baymurat Myrado και τον καινούργιο μονάρχη μετέβησαν σε πόλεις της Αμερικής με σκοπό να συζητήσουν με παράγοντες της κυβέρνησης και της βιομηχανίας.

 Ο προηγούμενος πρόεδρος Saparmurat Niyazov ακολουθούσε πολιτική απομόνωσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία θεωρούνται από τα πλουσιότερα παγκοσμίως. Ο διάδοχος Gurbanguly Berdymukhammedov, που εκλέχθηκε λόγω της κριτικής που άσκησε για την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης στα διεθνή στάνταρτς, υποσχέθηκε να ανοίξει την αγορά του Τουρκμεκιστάν και σε ξένους επενδυτές, αλλά και να αναζωογονήσει τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς μέχρι τώρα καμία συμφωνία δεν έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών.

 Για τον λόγο αυτόν απευθύνθηκε και στην ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών και δήλωσε, ότι η χώρα του είναι ανοικτή προς τον κόσμο για κάθε είδους συνεργασίες σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες. Προσέθεσε ακόμη, ότι η διεθνής στρατηγική της χώρας στον τομέα της ενέργειας στοχεύει να αναπτύξει ένα σύστημα αγωγών σύνδεσης για να ενώσει τις ενεργειακές πηγές της χώρας με την διεθνή αγορά σε μία σταθερή και μακροχρόνια βάση.

 Ανέφερε επίσης ένα σχέδιο από την εποχή του πρώην προέδρου της χώρας για την κατασκευή ενός αγωγού για την μεταφορά φυσικού αερίου διαμέσου της Κασπίας θάλασσας παρέχοντας τον πρώτο μη ρωσικό αγωγό της κεντρικής Ασίας τέτοιου είδους, προς της αγορές της δύσης. ‘Ένα από τα άτομα τα οποία συνάντησε ήταν η Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις με την οποία συζήτησαν για συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας με αμερικανικές και όχι μόνο εταιρείες. Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη για την ανάπτυξη των πολιτικών ελευθεριών και ενός ανεξάρτητου δικαστικού τομέα.

 Προς το παρόν η Ρωσία είναι αυτή η οποία ελέγχει την μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Δύση από την Κεντρική Ασία και μέσω της συμφωνίας που έκλεισε ο πρόεδρος της Vladimir Putin με το Καζακστάν και το Τουρκμεκιστάν, θα ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου βόρεια στην Ρωσία μέσω ενός νέου αγωγού. Το Τουρκμεκιστάν, επειδή ήθελε να δείξει αλλαγή της πολιτικής του, έδωσε τα δικαιώματα στην Κίνα για την βελτίωση του τομέα των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανατολικά της χώρας, για να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό για την μεταφορά αερίου από την Κεντρική Ασία στην Κίνα.

Εταιρείες, όπως η Chevron, η BP, η Total και η ConocoPhillips, ψάχνοντας ευκαιρίες για συμφωνία με την Lukoil της Ρωσίας, “ψαρεύουν” ευκαιρίες για την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, σε μία περιοχή, όπου η μοναδική ξένη εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο παιχνίδι είναι η μαλαισιανή Petronas. Επίσης, έχουν ζητηθεί πληροφορίες από δυτικές εταιρείες πετρελαίου για offshore συμφωνίες μίσθωσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι αναλυτές όμως προειδοποιούν, ότι οι συμφωνίες οι οποίες αφορούν το πετρέλαιο θέλουν καιρό για να υλοποιηθούν καθώς, όπως αναφέρει η ανώτερη διευθυντής της PFC Energy, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να κρατήσουν χρόνια και πρώτα πρέπει καθοριστεί ένα πρώτο πλαίσιο για τα συμβόλαια. Παρατεταμένες διαφωνίες για την ιδιοκτησία των χωρικών υδάτων της Κασπίας, τα οποία συνορεύουν με το Αζερμπαϊτζάν, μπορεί να επιβραδύνουν τις διαπραγματεύσεις με το Τουρκμεκιστάν, το οποίο δεν έχει συμφωνήσει ακόμα για το πως θα οριοθετήσει τα offshore σύνορα με τις γείτονες χώρες.