Με Επιτυχία η Πρώτη Δοκιμή Προσομοίωσης Κανονικής Λειτουργίας του ΕΧΕ Εν Όψει Τarget Μodel

Με Επιτυχία η Πρώτη Δοκιμή Προσομοίωσης Κανονικής Λειτουργίας του ΕΧΕ Εν Όψει Τarget Μodel
energia.gr
Τρι, 4 Αυγούστου 2020 - 15:58

Καθώς αναμένεται με ανυπομονησία η επίσημη πρώτη της λειτουργίας του target model, στις 17 Σεπτεμβρίου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) προέβη χθες, Δευτέρα, 3 Αυγούστου, στις δοκιμές προσομοίωσης κανονικής λειτουργίας του συνόλου των συστημάτων του 

σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα. Το «Dry Run» αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχές, αφού τα συστήματα  του ΑΔΜΗΕ, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Φορέα Εκκαθάρισης της αγοράς (EnexClear), που αποτελεί θυγατρική του ΕΧΕ και είναι επιφορτισμένη με την εκκαθάριση των συναλλαγών και τις πληρωμές των συμμετεχόντων, λειτούργησαν κανονικά σε εικονική μορφή, με την διαδικασία των δοκιμών να ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής προσομοίωσης της λειτουργίας του ΕΧΕ, οι συμμετέχοντες παραγωγοί υποβάλουν κανονικά προσφορές, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προβαίνουν σε πράξεις, άνευ φυσικά οικονομικού αποτελέσματος, παρά μόνον για να εντοπιστούν πιθανά λειτουργικά προβλήματα ή ελλείψεις της αγοράς και να διορθωθούν πριν από τις 17/9.

Θυμίζουμε ότι οι τέσσερις αγορές στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η Προημερήσια, η Ενδοημερήσια, η Προθεσμιακή και η Αγορά Εξισορρόπησης, για τις οποίες τρεις πρώτες φορέας λειτουργίας είναι το ΕΧΕ, για την δε τέταρτη ο ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, είναι σημντικό να τονιστεί ότι μετά τις 11 Αυγούστου θα συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαδικασία των δοκιμών το EnexClear, και σε εβδομαδιαία βάση.

Το χρονοδιάγραμμα προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση της 10ης Ιουλίου 2020, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα των δοκιμών των επιμέρους σταδίων ολοκλήρωσης περιλαμβάνει:

1. Υποβολή εντολών των Συμμετεχόντων σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στους αντίστοιχους Κανονισμούς των Αγορών
2. Επίλυση των Αγορών
3. Προσομοίωση εκκαθάρισης των Αγορών, παραγωγή και δημοσίευση αποτελεσμάτων
4. Ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ΕΧΕ Α.Ε., ΑΔΜΗΕ Α.Ε., Φορέα Εκκαθάρισης και Συμμετεχόντων των Αγορών