Αισιόδοξος ο Αζέρος Πρόεδρος για την Πρόοδο των Συνομιλιών Μόσχας-Κιέβου Σχετικά με τη Διέλευση Ρωσικού Αερίου

Αισιόδοξος ο Αζέρος Πρόεδρος για την Πρόοδο των Συνομιλιών Μόσχας-Κιέβου Σχετικά με τη Διέλευση Ρωσικού Αερίου
energia.gr
Παρ, 6 Σεπτεμβρίου 2024 - 16:48

Αισιόδοξος δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίγιεφ, σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο σχετικά με τη συνέχιση της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. ΕΕ και Ουκρανία έχουν ζητήσει από το Αζερμπαϊτζάν να φιλοξενήσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με τη συμφωνία διέλευσης φυσικούααερίου, η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου

Ο Αλίγιεφ δήλωσε ότι έχει “κάποια αισιοδοξία” σχετικά με τις πρόσφατες συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε: “Πιστεύουμε ότι υπάρχει έδαφος για σημαντική πρόοδο αλλά πιθανόν να είναι πρόωρο να μπω σε πολλές λεπτομέρειες”.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος την Πέμπτη συνάντησε την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζώρτζια Μελόνι, στο πλαίσιο της τρίτης επίσκεψής του στη χώρα από το 2020, συμμετείχε ως ομιλητής στο φόρουμ TEHA στο Cernobbio της Ιταλίας, το οποίο κάθε Σεπτέμβριο συγκεντρώνει επιχειρηματίες και πολιτικούς για να συζητήσουν τις γεωπολιτικές και οικονομικές προοπτικές.

Ενώ η ΕΕ έχει περικόψει τις περισσότερες από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες η Αυστρία, εξακολουθούν να εξαρτώνται από αέριο με προέλευση τη Ρωσία μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία. «Θέλουμε απλώς να υποστηρίξουμε αυτές τις χώρες και επίσης την Ουκρανία γιατί, αν σταματήσει η διέλευση, το σύστημα διανομής φυσικού αερίου της Ουκρανίας θα παραλύσει τελείως», είπε ο Αλίγιεφ.

Το Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, τόνισε ο Αλίεφ, προσθέτοντας ότι επτά από τις 10 χώρες που βασίζονται στο δίκτυο αγωγών του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου για την προμήθεια φυσικού αερίου είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πιθανώς αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλεί το Αζερμπαϊτζάν πανευρωπαϊκό προμηθευτή φυσικού αερίου και επίσης αξιόπιστο εταίρο», όπω ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατασκευασμένο με στόχο να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ μεταφέροντας φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη, το δίκτυο αγωγών του Southern Gas Corridor εκτείνεται σε 3.500 χλμ. από το Αζερμπαϊτζάν έως την Ιταλία. “Με επεκτάσεις και διασυνδέσεις ο αγωγός καλύπτει μια ευρεία ευρωπαϊκή και ευρασιατική γεωγραφική περιοχή με ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης: κι αυτό γιατί σήμερα βρισκόμαστε σε... διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου”, σημείωσε ο Αζέρος πρόεδρος.