Το Ιράκ στέλνει έναν δεύτερο γύρο προμηθειών πετρελαίου για βοήθεια στον Λίβανο μετά την πολύνεκρη μαζική έκρηξη που εξάλειψε μεγάλο μέρος του λιμανιού της Βηρυτού και της γύρω περιοχής στις αρχές Αυγούστου

Ο Ιρακινός υπουργός πετρελαίου Ιχσάν Ισμαήλ δήλωσε ότι η χώρα του επρόκειτο να στείλει την Κυριακή 30 φορτηγά που μεταφέρουν «περισσότερα από 1 εκατομμύρια λίτρα» πετρελαίου στο Λίβανο «ως μέρος της βοήθειας που παρέχεται από την κυβέρνηση και τον ιρακινό λαό στον αδελφικό Λιβανέζικο λαό».

Ένας πρώτος γύρος προμηθειών παραδόθηκε στο Λίβανο με 22 φορτηγά, το καθένα εκ των οποίων μετέφερε 36.000 λίτρα πετρελαίου, μέσω της συριακής επικράτειας.

Πολλά από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του Λιβάνου λειτουργούν με βαρύ μαζούτ και πετρέλαιο εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια, παρά το ότι είχαν αρχικά διαμορφωθεί να λειτουργούν με αέριο. Ωστόσο, οι χρόνιες ελλείψεις καυσίμων από το τέλος του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου το 1990 είχαν ως αποτέλεσμα καθημερινές διακοπές ρεύματος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ο Λίβανος έχει υπογράψει συμβάσεις προμήθειας καυσίμων με την κρατική Sonatrach της Αλγερίας και την κρατική KPC του Κουβέιτ μέχρι το τέλος του έτους.

Τον περασμένο μήνα, ο τότε υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Ρέιμοντ Γκάτζαρ δήλωσε ότι ο Λίβανος είχε ξεκινήσει συνομιλίες και με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, για να εξασφαλίσει νέες συμφωνίες από τις αρχές του επόμενου έτους. Ωστόσο, αυτά είναι πιθανό να έχουν αναβληθεί μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ και ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου του στις 10 Αυγούστου στον απόηχο της έκρηξης.