Διαφορετικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ζήτησης για πετρέλαιο το επόμενο έτος έχουν οι χώρες που παράγουν μαύρο χρυσό και οι χώρες που το καταναλώνουν: Στη μηνιαία έκθεσή του για τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα το 2008, υπογραμμίζοντας ότι οι «προοπτικές σκιάζονται από τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ».


Διαφορετικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ζήτησης για πετρέλαιο το επόμενο έτος έχουν οι χώρες που παράγουν μαύρο χρυσό και οι χώρες που το καταναλώνουν: Στη μηνιαία έκθεσή του για τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα το 2008, υπογραμμίζοντας ότι οι «προοπτικές σκιάζονται από τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ». Στον αντίποδα, περισσότερο αισιόδοξη εμφανίζεται η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), ο ενεργειακός «βραχίονας» των χωρών του ΟΟΣΑ, η οποία την Παρασκευή αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση για πετρέλαιο για το επόμενο έτος, κάνοντας λόγο για αύξηση κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση μόνο κατά 200.000 βαρέλια ανά ημέρα.


Εκκλήσεις της ΙΕΑ


Αυτή η διάσταση απόψεων ερμηνεύει αφενός την κίνηση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου κατά την τελευταία του σύνοδο στις αρχές του μήνα (όταν οι τιμές πλησίαζαν τα 100 δολάρια το βαρέλι), αφετέρου τις επίμονες εκκλήσεις της ΙΕΑ προς το καρτέλ να «ανοίξει τις στρόφιγγες», ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές και να κατορθώσουν οι ανεπτυγμένες χώρες να αυξήσουν τα αποθέματά τους, τα οποία έχουν υποχωρήσει κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.


Οι συγκρατημένες προβλέψεις του ΟΠΕΚ αλλά και η ενίσχυση του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων άσκησαν πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη να «κλείνει» στα 91,58 δολ./βαρέλι.