Ελληνικό Υποβρύχιο Έκοψε τα Καλώδια του Oruc Reis, Λέει Ρωσική Ιστοσελίδα - Yeni Safak: Και Τρίτο Πλωτό Γεωτρύπανο Βγάζει η Άγκυρα

Ελληνικό Υποβρύχιο Έκοψε τα Καλώδια του Oruc Reis, Λέει Ρωσική Ιστοσελίδα - Yeni Safak: Και Τρίτο Πλωτό Γεωτρύπανο Βγάζει η Άγκυρα
energia.gr
Δευ, 17 Αυγούστου 2020 - 15:00

Δημοσίευμα της ρωσικής ιστοσελίδας rua.gr, στις 13 Αυγούστου, αναφέρει ότι τη στιγμή που η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Λήμνος" βρισκόταν σε αντιπαράθεση με την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis, ελληνικό υποβρύχιο κατέστρεψε τον εξοπλισμό του Oruc Reis. Την ίδια στιγμή, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, που απηχεί τις απόψεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ότι και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο βγαίνει στην Αν. Μεσόγειο, ενώ στο πρωτοσέλιδό της για το Καστελόριζο τονίζει: «Τέσσερις παραβιάσεις της Αθήνας στο Καστελόριζο. Πολλά όνειρα. Ελλάδα ξύπνα τώρα»

Αναφορικά με τα όσα αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα, η οποία επικαλείται συγκεκριμένη πηγή, το thetoc.gr σημειώνει ότι "Ενώ οι ελληνικές και οι τουρκικές φρεγάτες έκαναν ελιγμό γύρω από το Oruc Reis, το ελληνικό υποβρύχιο περνούσε κάτω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Οι ακριβείς πληροφορίες για το περιστατικό δεν έχουν αναφερθεί, αλλά, προφανώς, τα ελληνικά υποβρύχια έκοψαν τα καλώδια και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό". Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μετά από το συμβάν, το Oruc Reis φέρεται να διέκοψε την έρευνα.

"Η Ελλάδα είχε προηγουμένως προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα παρέμβει σε τέτοιες εργασίες, υπαινιγμό για διακοπή καλωδίων ή ζημιά στον εξοπλισμό. Τώρα, προφανώς, έχει αρχίσει να κάνει πραγματικότητα τις απειλές της. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα είχε επιτεθεί στο σεισμικό πλοίο της Oruc Reis και προειδοποίησε ότι αν το ξανακάνει στο μέλλον, η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα", καταλήγει το ρεπορτάζ.

Όσον αφορά το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο, πρόκειται για το Kanuni (πρώην NS37/ Sertão), το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σελεύκεια απέναντι από την Κύπρο. Μάλιστα, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊο, το πλήρωμά του βρίσκεται προληπτικά σε καραντίνα, αλλά ακολούθως –όπως αναφέρει το δημοσίευμα– θα γίνει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο. 

Η Yeni Safak αναφέρει ακόμα, σύμφωνα με το newsbreak.gr, ότι: «Το Καστελόριζο απέχει μόλις 2 χλμ. από την Τουρκία και 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα, διεκδικώντας μεγάλο μέρος των τουρκικών χωρικών υδάτων. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα: Ν’ αρνείται την ισότητα και την αρχή της δίκαιης κατανομής, να αρνείται τη γεωγραφία αγνοώντας την Ανατολία, να αποκλείει την αρχή της αναλογικότητας, ενεργώντας ληστρικά και να διεκδικεί τουρκικό έδαφος», απόψεις που απηχούν τη ρητορική του Τούρκου Προέδρου και την πάγια επιχειρηματολογία της γείτονος.

Και το άρθρο καταλήγει προκλητικά: «Παρόλο που η Ελλάδα αντιτάχθηκε στη δραστηριοποίηση του σεισμικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στο Καστελόριζο και ονειρευόταν να εισβάλει στην Γαλάζια Πατρίδα, το διεθνές δίκαιο αποκαλύπτει σαφώς το σφάλμα των θέσεων της Αθήνας, αφού το Καστελόριζο βρίσκεται 2 χλμ από τις τουρκικές ακτές και 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ως εκ τούτου, βρίσκεται μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Οι αρχές του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου, που προβλέπουν την δίκαιη κατανομή των θαλασσών, δεν παρέχουν στην Ελλάδα κανένα δικαίωμα επί του Καστελόριζου».