Στην Κύπρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, βρίσκεται ο Ελλαδίτης Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας. Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, η κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και το πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την ίδια ώρα, την ερχόμενη εβδομάδα, με το άνοιγμα της Βουλής, δρομολογείται η κύρωση των συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Όλοι οι εταίροι μας, σε όλο τον κόσμο, καταδικάζουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ζητούν να σταματήσουν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, για να υπάρξει εξομάλυνση στην περιοχή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σημείωσε μάλιστα ότι «είναι ξεκάθαρο το μήνυμα στην Άγκυρα, ότι αυτός είναι ο δρόμος, να προχωρήσουμε χωρίς εντάσεις και προκλήσεις».

«Είναι αναγκαία, η έμπρακτη συνδρομή της ΕΕ στη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», τόνισε, από την πλευρά της, η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη στιγμή που το Ορούτς Ρέις πέρασε ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ, σύμφωνα με την φιλοερντογανική Yeni Safak, η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει και τρίτο γεωτρύπανο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στη ΝA Μεσόγειο, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.