Ιράν: Οι Προσπάθειες του ΟΠΕΚ για Συγκράτηση των Τιμών Πετρελαίου Έφεραν Αποτέλεσμα

Ιράν: Οι Προσπάθειες του ΟΠΕΚ για Συγκράτηση των Τιμών Πετρελαίου Έφεραν Αποτέλεσμα
energia.gr
Τρι, 18 Αυγούστου 2020 - 11:48

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν επαίνεσε τον Οργανισμό Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου (ΟΠΕΚ) για την αποτελεσματική του προσπάθεια αύξησης και σταθεροποίησης των τιμών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο του ιρανικού πετρελαίου Shana. «Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε από περίπου 16 $ το βαρέλι τον Μάιο σε 45 $ και σχεδόν σταθεροποιήθηκε. Αυτό δείχνει ότι ο ΟΠΕΚ έχει αποδώσει καλά σε αυτό το θέμα », δήλωσε ο Μπιτζάν Ζανγκενέχ

σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής υπογραφής 13 συμβάσεων για τη διατήρηση και την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στα πεδία του Ιράν.

Ο Ζανγκενέχ πρόσθεσε ότι όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει και η παραγωγή πετρελαίου που σταμάτησε λόγω της παγκόσμιας πανδημίας κορωνοϊού ξεκινήσει εκ νέου, το χάσμα προσφοράς-ζήτησης θα μειωθεί, εξέλιξη που, όπως είπε, «θα έχει θετικό αντίκτυπο στις τιμές».

Η πανηδημία του κορωνοϊού (COVID-19) και τα μέτρα αντιμετώπισής του προκάλεσαν τεράστια μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, γεγονός που εξασθένισε σημαντικά την παγκόσμια ζήτηση και ώθησε τις τιμές αργού τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999.

Το Brent κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 66 $ το βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του 2019, αλλά υποχώρησε κατά 40% μεσοσταθμικά, φτάνοντας στα 39,50 $ το βαρέλι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020.