Στον Πρατηριούχο η Ευθύνη -και η Ευκαιρία- για το Πετρέλαιο

Στον Πρατηριούχο η Ευθύνη -και η Ευκαιρία- για το Πετρέλαιο
Των Ελένης Κωσταρέλου και Μιχάλη Καϊταντζίδη - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δευ, 17 Δεκεμβρίου 2007 - 01:29
Στην εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προχωράει το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά από τις 15 Ιανουαρίου 2008, προσδοκώντας έσοδα 450 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Στην εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προχωράει το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά από τις 15 Ιανουαρίου 2008, προσδοκώντας έσοδα 450 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Η εξομοίωση του ΕΦΚ γίνεται μετά την αρχικά σύμφωνη γνώμη των βενζινοπωλών -που αναμένουν τη λεπτομερειακή διαδικασία για να τοποθετηθούν οριστικά, και παρά την απορριπτική στάση των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών την περασμένη εβδομάδα. Το νέο σύστημα προβλέπει:

1 Εξομοίωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, στα 293 ευρώ από το 2008 (αυξάνει 6,2% από 276 ευρώ σήμερα) ανά χιλιόλιτρο από τις 15 Ιανουαρίου 2008.

2 Με τον ενιαίο φόρο θα αγοράζουν το πετρέλαιο οι έμποροι από τα διυλιστήρια

3 αλλά θα πωλούν στον καταναλωτή με το μειωμένο φόρο, στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

4 Τη διαφορά των 272 ευρώ ανά χιλιόλιτρο θα την εισπράττει ο πρατηριούχος από το Δημόσιο, με την υποβολή ειδικών καταστάσεων με τα στοιχεία των καταναλωτών από τους πρατηριούχους στην Εφορία.

5 Μοναδική υποχρέωση των καταναλωτών (του διαχειριστή σε πολυκατοικία) είναι να δίνουν στον πρατηριούχο τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής που αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

6 Με τον έλεγχο των στοιχείων θα εγκρίνονται οι καταστάσεις των πρατηριούχων και θα αποδεσμεύονται τα χρήματα (ΕΦΚ και ΦΠΑ) που θα κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Με αυξημένο στους αγρότες

7 Με τον υψηλό φόρο των 293 ευρώ θα αγοράζουν το πετρέλαιο οι αγρότες, δηλαδή στην τιμή του κίνησης -σήμερα 0,97 ευρώ από 0,66-0,68 σήμερα το κίνησης ανά λίτρο.

8 Παρατείνεται μέχρι 15 Μαΐου κάθε έτους η περίοδος αγοράς πετρελαίου από καταναλωτές με το χαμηλό φόρο των 21 ευρώ.

Σύστημα ελέγχου από ιδιώτες

9 Ανατίθεται σε ιδιώτες η δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης των ποσοτήτων πετρελαίου που θα διακινούνται στην αγορά. Οι πρατηριούχοι θα υποβάλλουν ακόμα και εβδομαδιαίες καταστάσεις με τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που πωλούν.

Οι εταιρείες θα πληρώσουν και εφάπαξ φόρο που θα οριστεί άμεσα επί των αποθεμάτων τής 14ης Ιανουαρίου 2008.

* Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, αρκετές εκ των οποίων διανέμουν και πετρέλαιο θέρμανσης απευθείας στους καταναλωτές, επιμένουν ότι στην επιστροφή της διαφοράς του φόρου πρέπει να εμπλακεί ο ο καταναλωτής. Διαφορετικά, από τη στιγμή δηλαδή που «το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται στη φθηνή τιμή, ουσιαστικά παραμένει το σημερινό καθεστώς και εξακολουθεί να υπάρχει κίνητρο για λαθρεμπορία». Εκτιμούν δε ότι τα μέτρα θα επιβάλουν στην αγορά ένα γραφειοκρατικό και ακριβό σύστημα «παρακολούθησης» των τιμολογίων, ενώ θα καταστεί αναπόφευκτη η αύξηση κεφαλαίου κίνησης και του χρηματοοικονομικού κόστους στον κλάδο καθώς θα προκαταβάλλεται υψηλότερος ειδικός φόρος, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι εταιρείες με χαμηλές τιμές διαθέτουν το θέρμανσης προς 662-680 ευρώ τα 1.000 λίτρα, ενώ οι ακριβότερες στα 700 ευρώ. Το νέο σύστημα θα επιβαρύνει επιπλέον τη λιανική τιμή κατά περίπου 2 λεπτά το λίτρο ή 20 ευρώ στα 1.000 λίτρα.