OI ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου συμφώνησαν σε πιο στενή συνεργασία για τη συγκέντρωση και τη διαχείριση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου. Η κίνηση έρχεται ως αποτέλεσμα πολυετών πρσοπαθειών της Ουάσιγκτον να πείσει το Πεκίνο να συνεργαστεί με τις άλλες μεγάλες οικονομίες στον τόσο κρίσιμο αυτό τομέα

OI ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου συμφώνησαν σε πιο στενή συνεργασία για τη συγκέντρωση και τη διαχείριση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου. Η κίνηση έρχεται ως αποτέλεσμα πολυετών πρσοπαθειών της Ουάσιγκτον να πείσει το Πεκίνο να συνεργαστεί με τις άλλες μεγάλες οικονομίες στον τόσο κρίσιμο αυτό τομέα.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που φοβούνταν ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου για να επηρεάσει τις αγορές, καθώς δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ και επομένως δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τους κανόνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας στη διαχείρισή τους.

Οι φόβοι αυτοί, ωστόσο, αποτελούν μάλλον παρελθόν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο συντονισμός της διαχείρισης αποθεμάτων των μεγάλων οικονομιών είναι καθοριστικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους.

Σημειώνεται ότι η Κίνα άρχισε να συγκεντρώνει στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου το 2006 και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν ανέλθει στα 3 εκατ. μετρικούς τόνους. Στόχος της είναι τα αποθέματα να αυξηθούν στους 12 μετρικούς τόνους έως το 2010.

(δημοσιεύτηκε στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στις 15/12/07)