στα δυτικά και τώρα κινούνται σταθερά προς το Τέξας και την Λουϊζιάνα όπου και αναμένεται να πλήξουν εκτενώς βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κυρίως στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα η τροπική καταιγίδα "Laura", όπως μας πληροφορεί το Εθνικό Κέντρο Καταιγίδων στην Φλόριντας, πρόκειται να δυναμώσει και να μετατραπεί σε τυφώνα καθώς αναμένεται να κινηθεί πάνω απο τον Κόλπο του Μεξικού.
Μελλοντικα συμβόλαια σε βενζίνες ( RBOB) στο NYMEX της Ν.Υόρκης ανατιμήθηκαν κατά 7% καθώς οι διακινητές έμποροι ανησυχούν για ενδεχόμενες ελλείψεις στην αγορά. Άμεση ήτο και η αντίδραση στα μελλοντικά συμβόλαια αργού, ιδιαίτερα του Αμερικανικού WTI το οποίο ανατιμήθηκε κατα 1,10% και διαπραγματεύετο στα $ 43,09 το βαρέλι, ενωρις το απόγευμα,για παραδώσεις Οκτωβρίου. Ακόμα πλέον ισχυρή ήτο η άνοδος που παρατηρήθηκε στο Brent, το διεθνές benchmark, το μηνιαίο συμβόλαιο του οποίου αυξήθηκε κατά 1,64% και πωλείτο στα $ 45,87 το βαρέλι, σήμερα το απόγευμα στο ICE του Λονδίνου. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες έχει για προληπτικούς λόγους τεθεί εκτός λειτουργίας σχεδόν το 50% της πετρελαϊκής παραγωγής του Κόλπου.
Αυξημένοι φόβοι εκφράζονται τώρα από εταιρείες και traders για την ομαλή λειτουργία των μονάδων διύλισης που απαντώνται διεσπαρμένες στα παράλια του Κόλπου του Μεξικού και μεταξύ τους επεξεργάζονται περί τα 10,0 εκατ.βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της ημερήσιας κατανάλωσης των ΗΠΑ. Με προβλέψεις για μείωση της διυλιστικής παραγωγής των ΗΠΑ, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα επηρεασθεί σημαντικά προς τα άνω το περιθώριο (gap) μεταξυ τιμών αργού και προϊόντων. Με τα επίπεδο των αποθεμάτων αργού και προϊόντων να ευρίσκεται σε ιστορικά υψηλά , όπως παρατηρούσαμε πρόσφατα σε ανάλυση μας στο Energia.gr, λόγω της χαμηλής ζήτησης και των δυσκολιών ανάκαμψης που παρατηρούνται καθώς είναι σε εξέλιξη το 2o κύμα του κορωνοιού, οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς είναι ότι οι τιμές δεν πρόκειται να ξεφύγουν πολύ προς τα άνω με την προϋπόθεση ότι τα δίκτυα μεταφοράς μέσω αγωγών δεν θα υποστούν μεγάλες ζημιές, συνέπεια των τυφώνων,και η πλήρης λειτουργία τους θα αποκατασταθεί σχετικά σύντομα.
Σε κάθε περίπτωση η τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τους κινδύνους για την παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού δεν μπορείνα συγκριθεί με άλλες χρονιές όταν και υπήρξαν ακραίες καταστάσεις όπως λχ. με τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.
Με δεδομένα τα υψηλά τρέχοντα αποθέματα σε ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ,την παρατηρούμενη αναιμική αύξηση της ζήτησης και την περιορισμένη αύξηση της παραγωγής ( εντός και εκτός OPEC) οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν μικρά περιθώρια για μια αξιόλογη αυξήση της τιμής του αργού.