Ανακόπηκε τον Ιούλιο η έντονα πτωτική τάση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, η οποία είχε ξεκινήσει από την εφαρμογή του lockdown, καθώς σύμφωνα με το πρόσφατο μηνιαίο δελτίο της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας παρουσίασε οριακή ελάττωση (-1,94%) συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι έως και τον Ιούνιο καταγραφόταν αισθητή συρρίκνωση της ζήτησης, αγγίζοντας π.χ. το -9,26% τον Μάιο και το -14,61% τον Ιούνιο, συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες της προηγούμενης χρονιάς. Την ίδια στιγμή, πάνω από 1 στις 2 κιλοβατώρες που παρήχθησαν τον Ιούλιο στο εγχώριο σύστημα προήλθαν από την καύση φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με το δελτίο το μερίδιο του αέριου καυσίμου στο εγχώριο μίγμα ανήλθε σε 51,52%.

Το ποσοστό αυτό είναι απόρροια των χαμηλών διεθνών τιμών LNG που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, εν αντιθέσει με το υψηλό κόστος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, λόγω των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων. Έτσι, το φυσικό αέριο κέρδισε ακόμη μεγαλύτερο έδαφος με την υποχώρηση του λιγνίτη, η συμμετοχή του οποίου περιορίστηκε στο 7,46%, σημειώνοντας κατακόρυφη μείωση (-64%) έναντι του Ιουλίου 2019. Σημαντικό μέρος του κενού του εγχώριου ορυκτού καυσίμου κάλυψαν τον Ιούλιο επίσης οι ΑΠΕ, με συνέπεια να καταταγούν στο δεύτερο «καύσιμο» του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής, με ποσοστό 32,57%. Είναι ενδεικτικό πως το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απέχει μακράν από το τρίτο «καύσιμο», την υδροηλεκτρική παραγωγή, η οποία κυμάνθηκε στο 8,45%.

Η παραγωγή μονάδων φυσικού αερίου κάλυψε το 41,21% του φορτίου, η παραγωγή των ΑΠΕ το 26,05%, η έγχυση ενέργειας από εισαγωγές το 20,01%, η υδροηλεκτρική παραγωγή το 6,76% και η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων το 5,97%. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι εισαγωγές σημείωσαν μείωση (10%) και οι εξαγωγές αύξηση(14%).

Η υδροηλεκτρική παραγωγή παρουσίασε μικρή υποχώρηση (-4%). Η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 41,13 ευρώ/ΜWh, αυξημένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 7,09 ευρώ/ΜWh, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους έχει υποχωρήσει κατά 21,01 ευρώ/ΜWh.

 

(Από τη Ναυτεμπορική)