Πρόσβαση στα στοιχεία που σκιαγραφούν τα προφίλ των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να αποκτήσουν εντός των αμέσως επόμενων ημερών οι «μνηστήρες» των δύο εταιρειών, καθώς και στους δύο διαγωνισμούς έχει μπει στην τελική ευθεία το άνοιγμα των Virtual Data Room (VDR). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι τα δύο VDR να ενεργοποιηθούν έως την ερχόμενη Δευτέρα (31/08).

Το άνοιγμα των VDR αποτελεί κομβικό σημείο για τη δεύτερη φάση των δύο διαγωνισμών, καθώς, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, οι επενδυτές θα διαμορφώσουν τις δεσμευτικές προσφορές που θα υποβάλουν στη συνέχεια. Πριν αποκτήσουν πρόσβαση οι συμμετέχοντες στα στοιχεία των δύο εταιρειών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη από τους εμπλεκόμενους φορείς, για να ελεγχθεί ότι έχουν διευθετηθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ενεργοποίηση των δύο εικονικών αιθουσών τεκμηρίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, προβλέπεται η πώληση του 100% της εταιρείας, με την από κοινού εκχώρηση των μεριδίων του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ, τα οποία κατέχουν το 65% και το 35% αντίστοιχα. Στη ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία προέκυψε από την απόσχιση του κλάδου δικτύων της ΔΕΠΑ, έχει υπαχθεί το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και το 100% της ΔΕΔΑ.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί η ιταλική Ιtalgas, η τσεχική EPH, η αυστραλιανή First State Investments, το αμερικανικό fund KKR, το αυστραλιανό fund Macquarie και το κινεζικό private equity fund SinoCEEF. Το προφίλ των υποψήφιων «μνηστήρων» περιλαμβάνει εταιρείες διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου, καθώς και fund τα οποία προσδοκούν σταθερά έσοδα, από τη διαχείριση δικτύων διανομής.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προβλέπεται η πώληση του 65% της εταιρείας, ενώ υπάρχει ρήτρα για τη δυνατότητα πλήρους αποχώρησης των Ελληνικών Πετρελαίων αν δεν πλειοδοτήσουν για το πωλούμενο μετοχικό μερίδιο, με την εκχώρηση του 35% που κατέχουν στον επενδυτή ο οποίος θα επικρατήσει.

Στη δεύτερη φάση έχουν προκριθεί τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία συμμετέχουν από κοινού στον διαγωνισμό με την ιταλική Edison, η κοινοπραξία Motor Oil - ΔΕΗ, η Μytilineos, η ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου και οι ξένες εταιρείες Shell και ΜΕΤ Group.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Για λόγους διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η πρόσβαση στο VDR της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα γίνει σε τρεις φάσεις, με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει ταξινομήσει τα σχετικά στοιχεία σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τα «μη ευαίσθητα δεδομένα» (non sensitive data), στα οποία θα υπάρχει σχετικά ελεύθερη πρόσβαση των ενδιαφερομένων. Η δεύτερη αφορά τα «ευαίσθητα δεδομένα» (sensitive data), στα οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο οι σύμβουλοι και όχι οι υποψήφιοι επενδυτές, ενώ η τρίτη κατηγορία δεδομένων θα είναι διαθέσιμη στους επενδυτές μόνο με φυσική παρουσία στα γραφεία της ΔΕΠΑ και υπό περιορισμούς.

Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην Αέριο Αττικής (100%), καθώς και τα διακρατικά συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου (με τις Gazprom, Sonatrach και Botas). Επίσης, υπό την κυριότητά της βρίσκεται το μετοχικό μερίδιο (20%) που απέκτησε η ΔΕΠΑ από την Gastrade, φορέα υλοποίησης του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, όπως επίσης και η δέσμευση δυναμικότητας στην εν λόγω υποδομή, αλλά και τον αγωγό IGB.

*(Από τη Ναυτεμπορική)