Σφοδρά ενοχλημένη από την αντίδραση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι η Τουρκία, η οποία κάνει πόλεμο νεύρων τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα με την έκδοση μιας ακόμη Navtex, εντός της περιοχής που περιλαμβάνει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο αλλά και την παράταση της παράνομης παρουσίας του «Ορούτς Ρεΐς» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ενόχληση ήταν παραπάνω από έκδηλη, καθώς ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ελληνική Navtex. «Η Ελλάς δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκδώσει Navtex για την περιοχή που το έχουμε κάνει εμείς… Από εδώ και στο εξής, η Ελλάς θα είναι η μοναδική υπαίτια για ό,τι αρνητικό προκύψει στην περιοχή και για τις ζημιές που η ίδια θα προκαλέσει στον εαυτό της. Με αυτή τη στάση ενάντια στο διεθνές δίκαιο, η Ελλάς έχει πέσει σε ένα χάος που δεν μπορεί να ξεφύγει.»

Λίγες μόνο ώρες μετά την έκδοση της ελληνικής Navtex, η οποία δεσμεύει την ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης έως το Καστελλόριζο, μέχρι το βράδυ της 27ης Αυγούστου για αεροναυτική άσκηση, η Τουρκία αντέδρασε με αντι-Navtex που έχει ισχύ μόνο για σήμερα και για λίγες ώρες. Αυτό που επιδιώκει η τουρκική κυβέρνηση είναι να έχει, εν όψει της αυριανής κυρώσεως από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, όσο το δυνατόν περισσότερα πολεμικά πλοία στην περιοχή και φυσικά το «Oruc Reis» να παραβιάζει συνεχώς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης επιδιώκει η σημερινή επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα να γίνει με τα τουρκικά πλοία να παραμένουν σε μια περιοχή που η Τουρκία την έχει εντάξει στην «Γαλάζια Πατρίδα».

Εν όψει της σημερινής συνάντησης του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας με τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα, το γερμανικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου «στην παρούσα φάση αποτελεί βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης». Προειδοποίησε μάλιστα ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζουν την ανάγκη αποκλιμάτωσης» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ναμπίλα Μασράκι, και επανέλαβε την αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όμως δεν είναι μόνο το «Oruc Reis» στο οποίο έχει ρίξει το βάρος της η τουρκική Κυβέρνηση. Εχθές έγινε γνωστό ότι προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι σχεδιασμοί για την κατασκευή ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα. Συγκεκριμένα ο Ερντογάν θέλει να κατασκευάσει ναυτική βάση στην Αμμόχωστο, τόσο για την εξυπηρέτηση των γεωτρυπάνων και των ερευνητικών πλοίων, όσο και για να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στις κινήσεις ξένων χωρών να δημιουργήσουν αντίστοιχες βάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.