Ο Λευκός Οίκος ανέλαβε πρωτοβουλία τελικά μετά από τόσους μήνες έντασης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χθες βράδυ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Παρούσες στην τηλεφωνική επικοινωνία ήταν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και η πρέσβης μας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο πρωθυπουργός, έθεσε τους δύο βασικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Επανέλαβε δε ότι, κυρίαρχο πρόβλημα είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την ειρήνη και την σταθερότητα συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δοκιμάζονται τα όρια και η συνοχή του ΝΑΤΟ. Επέμεινε στην συμβολή της Ελλάδας στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση για την συνέχεια τον άμεσο τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

Εστω και καθυστερημένα πάντως, μετά από τόσες ημέρες έντασης το ενδιαφέρον του κ. Τραμπ για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύει επίσης την διάθεση του αμερικανικού παράγοντα να παίξει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις και να διατηρήσει τον σταθεροποιητικό του ρόλο στην περιοχή.