Προχωράει η διασύνδεση Λαυρίου – Σύρου, καθώς υλοποιήθηκε μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η πόντιση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου Σύρου – Λαυρίου, εξέλιξη που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της γ΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων

Επιπλέον, στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου ο ΑΔΜΗΕ θα είναι έτοιμος να προχωρήσει στην 24ωρη δοκιμή υψηλής τάσης χωρίς φορτίο καθώς και στην έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης με φορτία. Όπως τονίζεται σε σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», πλέον η μεταφορική ικανότητα της διασύνδεσης της Σύρου διπλασιάζεται και θωρακίζεται η τροφοδοσία του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση βλάβης (backup γραμμής).

Ειδικότερα, η πόντιση του καλωδίου ολοκληρώθηκε με την προσαιγιάλωσή του στη Σύρο στα μέσα Αυγούστου, εντός χρονοδιαγράμματος παρά την πανδημία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της β΄ και γ΄ φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων εντός χρονοδιαγράμματος σε μια τόσο δύσκολη χρονιά όσο η φετινή, εξαιτίας της COVID-19, επιβεβαιώνει την αξιοπιστία του διαχειριστή στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος νησιωτικών διασυνδέσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας: «Με την ηλέκτριση του νέου καλωδίου της Σύρου και τη διασύνδεση –για πρώτη φορά– της Νάξου με το ηπειρωτικό σύστημα περνάμε στην τέταρτη και τελευταία φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024».

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σύρου με το Λαύριο, συνολικού προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ, άρχισε να κατασκευάζεται από την ανάδοχο εταιρεία Nexans τον Νοέμβριο του 2018, ενώ το υποβρύχιο καλώδιο είναι μήκους 107 χλμ. και η τάση του 150 kV.