Ολοκληρώνεται σήμερα στο Βερολίνο το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε μία κρίσιμη συνεδρίαση που θα προετοιμάσει το έδαφος για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην ειδική Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Η συζήτηση για την Τουρκία στο άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί.

Ο Νίκος Δένδιας θα επιχειρήση να πείσει τις ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν απαθείς μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα να πάρουν θέση, προειδοποιώντας ότι μόνο η συντονισμένη αποτροπή σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο μπορούν να οδηγήσουν τον Ερντογάν να επανεξετάσει την στάση του. Υπ' αυτή την έννοια, η συμφωνία για προετοιμασία κυρώσεων που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία, είναι ίσως το μοναδικό βήμα που μπορεί να αλλάξει τους σχεδιασμού της Αγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας αυστηρών κυρώσεων, αν και υπάρχει προβληματισμός μήπως αυτή η κίνηση εξοργίσει ακόμη περισσότερο την τουρκική ηγεσία. 

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει τη λίστα των κυρώσεων.