Με κύριο πιάτο τα ενεργειακά και ιδίως τη διπλωματία των αγωγών, η οποία κυριαρχεί την τελευταία τριετία στις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας, και με επιδόρπιο την αγορά οπλικών συστημάτων, θα εξελιχθεί σήμερα το βράδυ το δείπνο που θα έχει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Με κύριο πιάτο τα ενεργειακά και ιδίως τη διπλωματία των αγωγών, η οποία κυριαρχεί την τελευταία τριετία στις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας, και με επιδόρπιο την αγορά οπλικών συστημάτων, θα εξελιχθεί σήμερα το βράδυ το δείπνο που θα έχει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.


Η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα έρχεται να επιβεβαιώσει τις θερμές σχέσεις των δύο κρατών, όπως ανέφερε χθες και ο κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ. «Στον πολιτικό τομέα οι σχέσεις μας είναι άριστες», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψή του θα αναβαθμίσει ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις Αθήνας- Μόσχας. Το επιτελείο του επενδύει εξάλλου στη σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, με στόχο να περάσει σε δεύτερο πλάνο το κυβερνητικό στραπάτσο στο Ασφαλιστικό και η αποπομπή του Βασ. Μαγγίνα. Στις δύο κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σήμερα στο Κρεμλίνο μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Καραμανλή, κεντρικό θέμα θα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα επόμενα βήματα για την κατασκευή του αγωγού South Stream που θα μεταφέρει υποθαλάσσια φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ιταλία μέσω Ελλάδος παρακάμπτοντας την Τουρκία. Σε δηλώσεις του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ. Καραμανλής τόνισε χθες ότι «οι δύο μεγάλες ενεργειακές διασυνδέσεις αποτελούν στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα και αυτήν την επιλογή την υπηρετούμε με συνέπεια».


Για τα άρματα μάχης


Για τα εξοπλιστικά, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τη ρωσική πλευρά να υποβάλει επίσημη πρόταση για την προμήθεια των 450 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου ΒΜΡ-3, που ενέκρινε πρόσφατα το ΚΥΣΕΑ. Για την αγορά αυτή, ύψους 1,2- 1,5 δισ. ευρώ, η ρωσική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί συμφωνία συμπαραγωγής με την Ελλάδα (με συμμετοχή της χώρας μας 25%-30% στο συνολικό πρόγραμμα), αλλά με την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχουν «σοβαρές και πιστοποιημένες επιχειρήσεις», όπως ανέφεραν με έμφαση Ρώσοι αξιωματούχοι.


Για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν είχε από την προηγούμενη εβδομάδα επαφές στη Μόσχα ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Ευάγγ. Βασιλάκος, ενώ η χώρα μας εμφανίζεται διατεθειμένη να εξετάσει πακέτο συμφωνιών με τη Ρωσία και για αντιαεροπορικά, τροχοφόρα οχήματα, αντιαρματικά, καθώς και πυροσβεστικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές στη ρωσική πρωτεύουσα εκτιμούσαν ότι κατά τη σημερινή συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν είναι πιθανό να κλειδώσει συμφωνία για την προμήθεια τριών ή τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών από τη χώρα μας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, μάλιστα, ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο Έλληνες ειδικοί να κληθούν να συμμετάσχουν στα επόμενα ταξίδια που περιλαμβάνει το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας.