Ξανανοίγουν Υπεράκτιες Πλατφόρμες - Διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού

Ξανανοίγουν Υπεράκτιες Πλατφόρμες - Διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού
Του Γιάννη Παγκαλιά*
Τρι, 1 Σεπτεμβρίου 2020 - 13:51

Αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία στις υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης και στα διυλιστήρια πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ, κι ενώ ο τυφώνας Λόρα πέρασε στην αμερικανική ενδοχώρα από το επίκεντρο της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου στη Λουιζιάνα και το Τέξας χωρίς να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

 

Περίπου 300 εγκαταστάσεις υπεράκτιας άντλησης και 6 διυλιστήρια ανέστειλαν τη λειτουργία τους, εν όψει της καταιγίδας η οποία είχε χαρακτηρισθεί κατηγορίας 4 και έπληξε τις ακτές της Λουιζιάνα με ανέμους ταχύτητας 150 μιλίων την ώρα (240 χλμ./ώρα). Εντέλει το πέρασμα των καταστροφικών ανέμων από την περιοχή ήταν στενού εύρους.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί είχαν περιορίσει την ακατέργαστη παραγωγή τους κατά 1,56 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) ή το 84% της συνολικής παραγωγής του Κόλπου του Μεξικού, ενώ τα 6 διυλιστήρια είχαν αναστείλει την παραγωγή περί των 2,9 εκατ. bpd, ή το 15% της παραγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ, πριν από την καταιγίδα.

Παράλληλα το 60% της υπεράκτιας παραγωγής φυσικού αερίου έκλεισε επίσης την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών, το εργατικό προσωπικό έχει ήδη επιστρέψει σε 42 πλατφόρμες.

«Τα διυλιστήρια πιθανόν να μη δείξουν προθυμία να επιστρέψουν γρήγορα στην παραγωγή, όταν το προϊόν τους είναι μια υπόθεση χαμένων χρημάτων», έγραψε ο Ρόμπερτ Γιάουγκερ, διευθυντής του τμήματος ενεργειακών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης στη Mizuho Securities.

Το πετρέλαιο την Παρασκευή έδειξε να μην επηρεάζεται από τη σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού, με την τιμή του μπρεντ να κλείνει αμετάβλητη στα 45,81 δολάρια το βαρέλι και του αργού να υποχωρεί 0,3% στα 42,93 δολάρια το βαρέλι.

Έβαλαν μπροστά οι μονάδες άντλησης

Παρά την αναστάτωση αυτή που προκλήθηκε από τον τυφώνα Λόρα, οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες διατήρησαν τον αριθμό των εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου αμετάβλητο αυτήν την εβδομάδα, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο να καταγραφεί η πρώτη μηνιαία αύξηση στις μονάδες άντλησης από τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς οι υψηλότερες τιμές του αργού ώθησαν ορισμένους παραγωγούς να ξεκινήσουν ξανά τις γεωτρήσεις.

Παρόλο που οι τιμές εξακολουθούν να είναι περί του 30% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, από τη βύθιση της ζήτησης εξαιτίας του κορονοϊού, η τιμή του αργού έχει ενισχυθεί σχεδόν 128% κατά τους τελευταίους 4 μήνες, με την ελπίδα ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν όπως και η ζήτηση, καθώς οι κυβερνήσεις σταδιακά απέσυραν τα lockdowns.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η εταιρεία υπηρεσιών με ειδίκευση στο κλάδο ενέργειας Baker Hughes, τον Αύγουστο ο αριθμός των εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 3 στις 254, με την αύξηση αυτή να σημειώνεται κι ενόσω κατά τη διάρκεια του Αυγούστου υπήρξε μεταβλητότητα αναφορικά με τις μονάδες.

Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου οι πλατφόρμες περιορίσθηκαν στις 244, αριθμός που συνιστά χαμηλό ρεκόρ.

Οι εξέδρες πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3, στις 182, την εβδομάδα έως τις 28 Αυγούστου, ενώ οι εξέδρες αερίου αυξήθηκαν κατά 3, στις 72.

Στον Κόλπο του Μεξικού, εν τω μεταξύ, ο αριθμός των υπεράκτιων εγκαταστάσεων άντλησης παρέμεινε αμετάβλητος στις 13, χωρίς καμία πλατφόρμα να έχει υποστεί ζημιές από τον τυφώνα Λόρα, ούτως ώστε να μη δύναται να λειτουργήσει.

Αναλυτές στην εταιρεία παροχής δεδομένων Enverus ανέφερε ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός των μονάδων άντλησης άρχισε να μειώνεται στις 24 Αυγούστου όταν στο Αρκάνσας, τη Λουιζιάνα, το Τέξας και τον Κόλπο του Μεξικού οι εταιρείες ανέστειλαν τη λειτουργία τους εν αναμονή του τυφώνα Λόρα.

Οι τιμές του πετρελαίου και η μείωση κόστους

Οι αναλυτές της ωστόσο τονίζουν ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν ενθαρρύνει ορισμένες ενεργειακές εταιρείες για να αρχίσουν να προσθέτουν μονάδες.

Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να καταρτίζουν σχέδια για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.

Η αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cowen δήλωσε ότι οι 45 ανεξάρτητες εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής (E&P) που παρακολουθεί σκοπεύουν να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά περίπου 47% το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Το ποσοστό αυτό ακολουθεί μια μείωση σχεδόν κατά 9% το 2019 και μια αύξηση περί του 23% το 2018.

Η Cowen ανέφερε επίσης ότι ορισμένες εταιρείες εξέδωσαν πρόωρες εκτιμήσεις για το 2021, οι οποίες μέχρι στιγμής δείχνουν πτώση των δαπανών κατά 8% το επόμενο έτος σε σχέση με το 2020.

Επαναλειτουργεί το λιμάνι του Χιούστον

Από την Πέμπτη το βράδυ, το λιμάνι του Χιούστον, ο κορυφαίος κόμβος εξαγωγών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ που αντιστοιχεί σε αποστολές περί των 600.000 bpd, ξεκίνησε τη διαδικασία επανέναρξης της λειτουργίας του.

Το κλείσιμο των λιμένων του Χιούστον, του Μπόμοντ και του Άρθουρ αναμένεται να μειώσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου κατά σχεδόν 1 εκατ. bpd, όπως εκτίμησε η εταιρεία πληροφοριών Kpler, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 4 μηνών.

Η Motiva Enterprises επανεκκίνησε το διυλιστήριό της με παραγωγική δυναμικότητα 607.000 bpd στο λιμάνι Άρθουρ του Τέξας (το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ).

Από τη μεριά της η Citgo Petroleum ανέφερε ότι η μονάδα της με παραγωγική δυναμικότητα 418.000 bpd στη λίμνη Τσαρλς στη Λουιζιάνα, υπέστη ζημιές από τους ανέμους και θα χρειασθούν κάποιες μέρες για να αποτιμηθούν, στερώντας τη δυνατότητα για άμεση επανεκκίνηση.

Πηγές εξοικειωμένες με το διυλιστήριο της λίμνης Τσαρλς ανέφεραν ότι ο τυφώνας προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές που θα απαιτούσαν επισκευές διάρκειας από 4 έως 6 εβδομάδες.

Εκπρόσωπος της Exxon Mobil δήλωσε ότι το διυλιστήριό της στο Μπόμοντ με δυναμικότητα 369.024 bpd, το οποίο βρίσκεται περί των 80 χλμ. δυτικά του επίκεντρου της καταιγίδας, χρειαζόταν «μικρές επισκευές». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες για επανεκκίνησή της μόλις αποκατασταθούν οι λειτουργίες τροφοδοσίας και λιμενισμού.

Τα εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου των Cheniere Energy και Cameron, στη Λουιζιάνα, έως αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν είχαν λάβει καθόλου αέριο μέσω των αγωγών τους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Refinitiv.

*(naftemporiki.gr)