"Έτοιμη" η Συμφωνία για τον Πρίνο- Άγνωστο το Πότε θα την Εξαγγείλει η Κυβέρνηση  

Έτοιμη η Συμφωνία για τον Πρίνο- Άγνωστο το Πότε θα την Εξαγγείλει η Κυβέρνηση
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 3 Σεπτεμβρίου 2020 - 07:55

Σε αναμονή της εξαγγελίας της κυβέρνησης για τη διοχέτευση ρευστότητας με σκοπό να διατηρήσει σε λειτουργία τον Πρίνο, βρίσκεται η διοίκηση της Energean. Το σχέδιο του ελληνικού Δημοσίου για να βγάλει την εταιρεία από το αδιέξοδο που προκάλεσε η κατάρρευση της τιμής του αργού πετρελαίου και οι καταστρεπτικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη ζήτηση, προβλέπει, κατά τα φαινόμενα, την συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean, με την παράλληλη παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους μέχρι 75 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υποστηριχθεί η ολοκλήρωση των επενδύσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί

 

Τα εν λόγω κεφάλαια προορίζονται για το γεωτρητικό πρόγραμμα του κοιτάσματος «Έψιλον» που θα αποφέρει πρόσθετες ποσότητες πετρελαίου, την ολοκλήρωση της κατασκευής της πλωτής εξέδρας "Λάμδα" στη Ρουμανία, αλλά και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών για την διετία 2020 - 2021.

Η Energean έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πως με βάση την υφιστάμενη γλύσχρα παραγωγή, απαιτούνται τιμές βαρελιού τουλάχιστον 50 δολαρίων προκειμένου να αποφευχθεί ένα κύμα συνεχών ζημιών για την εταιρεία.

Όπως είχε ανακοινώσει επίσημα η Energean στις 26 Ιουνίου, υποβάλλοντας στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών το επιχειρησιακό σχέδιό της, μόνο στο χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2019- Μάΐος 2020 είχε καταβάλει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να διασφαλίσει τη λειτουργία των εξεδρών άντλησης πετρελαίου, καθώς και του χερσαίου εργοστασίου «Σίγμα», αποτρέποντας την απώλεια των 270 θέσεων εργασίας στον Πρίνο, με ό,τι κι αν αυτό συνεπαγόταν  για την Καβάλα, αλλά και ευρύτερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την εθνική οικονομία.

Μιλώντας, στο Energia.gr καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν ότι η διοίκηση της εταιρείας αναμένει από ημέρα σε ημέρα την απόφαση της κυβέρνησης. Φαίνεται ότι η (θετική) απόφαση για τον Πρίνο έχει ληφθεί αλλά η εξαγγελία της καθυστερεί λόγω άλλων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές έκαναν ειδική μνεία στο σχέδιο για τον Πράσινο Πρίνο και στην επόμενη φάση του κοιτάσματος «Έψιλον». «Είναι ένα εκπληκτικό πρότζεκτ, η πράσινη μετεξέλιξη του Πρίνου με τη θετική διαχείριση του CO2. Έχουν εκπονηθεί όλες οι αναγκαίες μελέτες και τώρα προετοιμάζονται οι αδειοδοτήσεις για την εξεύρεση του CO2 που θα συγκρατείται στα εξαντλημένα κοιτάσματα και γεωλογικές δομές του Πρίνου (σ.σ. αναφέρεται στη δέσμευση και γεωλογικό ενταφιασμό του CO2). Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ο Πράσινος Πρίνος θα διαχειρίζεται περί το 1,5 εκατ. τόννους ετησίως» ανέφεραν οι ανωτέρω πηγές, συμπληρώνοντας: «Αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε για ένα ακόμη γύρο με τον Πρίνο, επειδή το πετρέλαιο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ξαφνικά από την κατανάλωση.»

Το σχέδιο για τον Πράσινο Πρίνο, δηλαδή, τη μετατροπή του κοιτάσματος σε πεδίο μηδενικών εκπομπών ρύπων, αναφέρεται στην διατήρηση της λειτουργίας και της απασχόλησης στο κοίτασμα, ακόμη και αφότου θα έχει στεγνώσει, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί έπειτα από περίπου μια 15ετία.

Το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που προβλέπεται στο σχέδιο συνάδει με τις υψηλές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση πολιτικών και χρηματοδότηση επενδύσεων που θα χρησιμοποιούνται ως όπλο κατά των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ θα μειώνουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι στα 13 χρόνια που η Energean διαχειρίζεται τον Πρίνο, έχει επενδύσει σχεδόν 460 εκατ. ευρώ, με το κοίτασμα καθαυτό, παρά την χαμηλή παραγωγή, να έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία περί τα 500 εκατ. ευρώ.